Brăila are buncăr antiatomic care a fost construit pe vremea lui Ceauşescu/Vezi aici imagini din sălile de comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrul de comandă totul este pregătit pentru orice eventualitate
În centrul de comandă totul este pregătit pentru orice eventualitate

Construit pe vremea lui Ceauşescu, adăpostul rezistă chiar şi în cazul în care în apropierea sa ar exploda o bombă atomică. Din el se pot coordona activităţi de salvare în cazul unui atac armat sau al unui cutremur devastator.

GALERIE FOTO AICI

Centrul de comandă al Apărări Civile este un buncăr de beton armat aflat la o adâncime de cinci metri sub nivelul solului. Accesul se face prin două rânduri de uşi blindate dublate cu cauciuc, care izolează perfect încăperea.

Plafonul poate rezista presiunii unei explozii nucleare de putere medie produsă în imediata vecinătate sau la o altitudine de maxim 500 de metri. Chiar dacă s-ar prăbuşi clădirea sub care se află, există un strat protector de până la 10 metri, capabil să oprească radiaţiile generate în urma unei explozii termonucleare.

În interior se află camere care adăpostesc centrul de comandă şi echipa logistică, centrul de transmisiuni, magazii cu echipament de protecţie antichimică, grupuri sanitare, sisteme de filtroventilaţie, sistem propriu de furnizare a energie electrice, rezerve de apă potabilă, cameră de odihnă.

„În caz de necesitate, de aici poate fi dirijată activitatea formaţiunilor de apărare civilă. Se poate lua legătura cu celelalte adăposturi din municipiu şi astfel o eventuală situaţie de criză poate fi gestionată fără probleme", ne-a declarat Doru Victor Traian, şeful Apărării Civile a municipiului.

Pe lângă instalaţiile moderne de comuncaţie, aici se află şi vechile telefoane de campanie, folosite în urmă cu mulţi ani de militari.

„În cazul unei explozii, a unui cutremur devastator, a apariţiei unui puls electromagnetic de mare putere, generat chiar de o explozie solară aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi Canada, sistemele ultramoderne de comunicaţie cad. Un astfel de telefon cu firul întins manual menţine legătura între centrul de comandă şi adăposturile cetăţenilor, până la trecerea pericolului", ne-a spus specialistul Primăriei în probleme de protecţie civilă.

Ridicate în timpul „Războiului Rece"

Nicolae Ceauşescu ordonase ca în fiecare municipiu să existe câte un buncăr de unde activul de partid avea să coordoneze acţivităţile în cazul unui atac armat. Această încăpere există şi în prezent şi îşi păstrează în continuare aceeaşi destinaţie. Din motive de securitate, nu putem dezvălui însă şi localizarea ei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite