Brăila: Sute de elevi pleacă anual în străinătate, călcând pe urmele părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au dat cartea din România pe aceea din străinătate
Elevii au dat cartea din România pe aceea din străinătate

Sute de copii şi tineri părăsesc anual oraşul pentru a lua calea Europei. În anul şcolar trecut au plecat din sistemul de învăţământ nu mai puţin de 299 de elevi brăileni. Cei mai mulţi dintre aceştia, 152, sunt din clasele gimnaziale.

Într-o statistică realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean se arată că în 2009 au fost scoşi din ţară 299 de elevi brăileni. Cei mai mulţi elevi, 152, care au ieşit din sistemul de învăţământ brăilean, sunt din clasele I-VIII. Ei sunt urmaţi de liceeni, 87.

Pe locul trei în topul celor care renunţă să studieze în Brăila se află elevii din învăţământul primar, 42. Din învăţământul profesional au plecat 18 elevi, iar din cel postliceal, niciunul.

„Soţul meu a plecat primul în Italia, apoi m-a chemat şi pe mine. Copilul era în clasa a VIII-a aici. L-am lăsat să termine anul şcolar şi am decis împreună cu soţul să-l luăm şi pe el în Italia. Am considerat că este mai bine să ne fie alături pentru că rămăsese acasă doar cu bunicii, care nu se puteau ocupa de el", ne-a povestit Aurelia Mardare.

Femeia a mai adăugat că deşi iniţial a încercat să-şi dea copilul la şcoală în Italia, acesta a refuzat continuarea studiilor pentru că şi-a găsit un job legal. „Dacă pe viitor se hotărăşte să urmeze şi o şcoală, noi îi suntem alături", a conchis Aurelia.

Elevii se adaptează repede în străinătate

Mirajul străinătăţii îi prinde pe elevi. Sute de copii şi tineri părăsesc anual oraşul pentru a lua calea Europei. Unii îşi urmează părinţii, alţii aleg să plece singuri să muncească. Cert este că, anual, pleacă sute de elevi numai din Brăila.

„La capitolul adaptare în şcolile străine, cred că în general, elevii români nu întâmpină probleme deoarece calitatea învăţământului românesc este superioară celei din străinătate. Mai dificil este momentul în care ei hotărăsc să se întoarcă la noi pentru că circuitul actelor este destul de complicat", a punctat inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea.

Psihologul şcolar, Rodica Popa, coordonator al Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Brăila consideră că elevilor le este mai bine alături de părinţii plecaţi în străinătate, decât aici, cu bunicii ori rudele.

„Părinţii au un rol foarte important în viaţa copiilor şi a tinerilor. Şi atunci, dacă ei muncesc afară şi îşi iau şi copii acolo, cred că această măsură se impune. Adaptarea elevilor în străinătate se produce oricum, însă au nevoie ca părinţii să le fie alături", a explicat psihologul Rodica Popa.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite