Brăila: Simona Antohi Mocanu este „Miss news” de la Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Antohi Mocanu, veterana Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila
Simona Antohi Mocanu, veterana Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila

Este veterana Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila. Marea ei dragoste a fost şi este radioul. I se spune şi „Miss news".

Simona Antohi Mocanu lucrează din anul 1991 în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila (DJCCPCN). Cine calcă pragul DJCCPCN este imposibil să nu fie întâmpinat cu zâmbetul pe buze de Simona. Brăileanca urmăreşte aplicarea corectă şi răspunde de aplicarea corectă a legislaţiei în vigoare în domeniul culturii, cultelor şi arhivistică. De asemenea, ea se ocupă şi de departamentul de Relaţii Publice şi Comunicare.

„Îmi place ceea ce fac. De aceea, muncesc de fiecare dată cu drag. Aici cunoşti oameni extraordinari, care poate fără să-şi dai seama îţi marchează la un moment dat existenţa sau te învaţă să vezi altfel priorităţile în viaţă", ne explică Simona Antohi Mocanu.

Munceşte în acelaşi domeniu de 19 ani şi se poate mândri că este cea mai veche şi statornică persoană din cadrul instituţiei de cultură. Existenţa ei se leagă, fără niciun dubiu, de istoria şi evoluţia DJCCPCN Brăila.

„Anii au trecut, iar odată cu trecerea lor, aşa cum este normal, au avut loc multe schimbări. Dar eu am rămas aceeaşi. Aici s-au realizat lucruri minunate: s-au editat cărţi, reviste, s-au organizat festivaluri, tabere de creaţie", completează Simona.

Radioul - prima şi marea dragoste

Pasionată de beletristică, amenajări interioare, muzică şi artă plastică, Simona a colaborat cu Radiodifuziunea Română, din acelaşi an în care s-a angajat în cadrul instituţiei de cultură. De asemenea, a ocupat funcţii de redactor/realizator de emisiuni, la posturile de radio locale.

„Contactul cu radioul s-a terminat pe 3 mai 1998, căci pe 4 mai s-a născut fiul meu Ştefan", îşi aminteşte Simona.

Nostalgică, ne spune că radioul a fost prima şi marea ei dragoste. „Eram numită de cei de la Radio România Tineret, «Miss news»", adaugă zâmbind brăileanca.

Îşi aminteşte cu plăcere de prima intervenţie live la radio şi de prima emisiune.

„Păstrez şi acum înregistrările", mai spune Simona.

A făcut parte din colectivul redacţional al revistei de cultură „Dunărea", una dintre primele reviste culturale de după Revoluţie. În decursul anilor a reuşit să facă interviuri cu personalităţi ca Vasile Parizescu, Florin Piersic, Dem Rădulescu, Tudor Octavian, Mariana Nicolesco, Nicăpetre, Fănuş Neagu, Paul Grigoriu, Dumitru Prunariu, Mircea Sântimbreanu sau Ionel Voineag.

Simona Antohi Mocanu este prezentă cu un grupaj de poezie în antologia de literatură contemporană brăileană „Din vadurile Chiralinei".

Întrebări şi răspunsuri

Există ceva ce v-aţi fi dorit să faceţi şi nu aţi reuşit până acum?

S.A.M.: „Da. Sunt dezamăgită pentru că nu am reuşit să public o carte cu toate interviurile pe care le-am realizat de-a lungul vremii cu diverse personalităţi pe care le-am cunoscut. Multe dintre acestea sunt acum pulbere de stele."

Cum era radioul în primii ani după Revoluţie?

S.A.M.: „A avut un impact mare pentru ca şi-a căutat ascultătorii şi i-a găsit. Mă refer aici la Radio România Tineret, ulterior transformându-se în Canal România Tineret. Radioul a căpătat mai multă credibilitate, deci mai mult profesionalism. Este un act de responsabilitate şi de dăruire meseria de jurnalist radio".

Ce-i place

„Zâmbetul fiului meu. Îmi plac John Meyer şi J. Satriani, Dickens şi Esenin. Ador să mă plimb cu fiul meu, să vorbesc cu vechii prieteni cu care am lucrat în radio, oameni înţelepţi şi calzi. Îmi plac lucrurile mărunte, care ne fac viaţa frumoasă".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac indiscreţia şi falsitatea în prietenie. Îmi displac, de asemenea, minciuna, laşitatea şi «griurile» sufleteşti. Nu-mi place să văd lipsă de respect pentru ceea ce este în jurul nostru".

Profil

Născută. 21 mai 1968, Brăila

Studii. Universitatea „Dunărea de Jos", Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor şi Universitaea Ecologică, Facultatea de Ştiinţele Comunicării

Ocupaţie. Referent

Familie. Un fiu

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite