Brăila: Săptămâna prevenirii criminalităţii în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila desfăşoară în perioada 27 septembrie - 1 octombrie o serie de acţiuni preventive pentru „Săptămâna prevenirii criminalităţii". Acţiunea de astăzi a avut ca temă „Prevenirea violenţei în şcoală" şi s-a desfăşurat la Şcoala cu clasele I - VIII „Ion Creangă".

Poliţiştii de la Compartimentele Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate s-au întâlnit cu elevii şcolii „Ion Creangă" în cadrul activităţilor desfăşurate în „Săptămâna prevenirii criminalităţii".

Evenimentul desfăşurat la Şcoala „Ion Creangă" a avut ca temă „Prevenirea violenţei în şcoală" şi face parte din cadrul „Programului local de prevenire a violenţei în mediul şcolar la nivelul municipiului Brăila".

Brăila: Săptămâna prevenirii infracţiunilor

Elevii au aflat astfel, ce reprezintă agresivitatea şi violenţa ca şi modalităţi negative de comportament ale unor persoane în viaţa de zi cu zi. Împreună cu poliţiştii, aceştia au identificat formele specifice de manifestare ale acestor comportamente în mediul şcolar, atât între elevi, cât şi în relaţia profesor-elev.

image

Copiii au stabilit că violenţa fizică se referă în general la lovire, îmbrânceală, bruscare, iar violenţa de ordin emoţional presupune tachinare, poreclire, izolare, bârfă etc. Pe lângă delimitarea acestor forme de violenţă între colegi, elevii au înţeles că orice formă de violenţă, fie fizică, fie emoţională provoacă suferinţă.

Pe parcursul întâlnirii copiii au analizat împreună cu poliţiştii o situaţie dată, în care un elev s-a confruntat cu comportamentele agresive ale colegilor săi. Ca să înţeleagă şi mai bine cât de grav este un comportament violent, elevii au identificat trăirile pe care le poate experimenta o victimă a violenţei. Ei au stabilit care sunt factorii de protecţie şi factorii de risc în cazul conduitelor agresive şi au aflat ce pot face pentru a preveni astfel de comportamente.

„Activitatea a avut ca scop conştientizarea şi sensibilizarea elevilor cu privire la prevenirea violenţelor din mediul şcolar, dar şi a consecinţelelor negative ale acestor comportamente, asupra celor care devin victime", a precizat inspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

image

La finalul întâlnirii, copiii au înţeles că există întotdeauna soluţii pentru a evita un comportament violent: pot cere sfatul părinţilor, profesorilor, consilierilor şcolari, atunci când nu ştiu cum să procedeze într-o situaţie conflictuală. În plus, cei mici au înţeles că la violenţă nu trebuie răspuns cu violenţă, ci cu inteligenţă, tact şi înţelegere, care se pot învăţa şi educa.

Elevii au primit materiale informativ-preventive tematice şi de promovare a numărului de urgenţă 112.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite