Brăila: Restaurarea Bisericii Greceşti este blocată de procese şi litigii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de degradare a bisericii îngrijorează autorităţile, foto Dorin Udrea
Starea de degradare a bisericii îngrijorează autorităţile, foto Dorin Udrea

Pentru prima oară, Comunitatea Elenă, Biserica Ortodoxă şi Consiliul Judeţean (CJ) sunt de acord cu reabilitarea. Şeful CJ spune că există posibilitatea renovării lăcaşului de cult cu fonduri europene. Biserica şi Comunitatea Elenă, beneficiarii fondurilor, au însă mâinile legate, din cauza proceselor legate de stabilirea proprietarului. /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, spune că, deşi îşi doreşte foarte mult să introducă lăcaşul de cult pe un proiect pentru reabilitare cu fonduri europene, Comunitatea Elenă nu îşi dă acceptul pentru a trece imobilul în administrarea CJ, pe perioada restaurării.

„Am purtat discuţii cu ei şi cu Luminiţa Mihailov de la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est. Avem bani, avem posibilitatea de a face un proiect. Probabil că dacă vine un cutremur vor cere ajutor pentru că s-a distrus biserica", a comentat supărat şeful CJ.

"Biserica a fost şi va rămâne grecească"

Haralambie Caravia, reprezentantul Comunităţii Elene, spune că este de acord cu reabilitarea, cu condiţia să nu fie afectat dreptul de proprietate al comunităţii.

Caravia a mai spus că, deşi există două sentinţe judecătoreşti în favoarea comunităţii, litigiul nu este nici pe de parte încheiat, pentru că procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele CJ spune că în perioada în care se poate face reabilitarea imobilului, litigiul poate continua în instanţă, nefiind afectat în niciun fel dreptul de proprietate.

"După reabilitare, imobilul va reveni proprietarului de drept, cel desemnat de instanţă", a subliniat Stancu.

În plus, şeful CJ spune că ÎPS Casian îi împărtăşeşte idea. „ÎPS Casian este de acord cu noi. Am vorbit cu domnul Caravia care a spus că pentru acest an au un program pe care-l vor începe acolo. Se poate face ceva foarte frumos, dacă se doreşte", a precizat preşedintele CJ.

Haralambie Caravia susţine că există două surse de finanţare pentru reabilitarea lăcaşului de cult dar că, din păcate, ambele sunt blocate din pricina litigiului.

„Este vorba de programul de finanţări nerambursabile al Ministerului de Externe Grec - HIPERB, accesat încă din 2006, şi de finanţarea prin fonduri europene accesate de CJ", a spus Caravia.

Reprezentantul grecilor brăileni speră ca litigiul să se încheie odată pentru totdeauna şi ca lăcaşul să rămână un simbol al toleranţei şi al măreţiei oraşului dunărean.

„Biserica a fost şi va rămâne grecească şi, aşa cum a fost dintotdeauna, parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române, canonic şi ierarhic, fiind un exemplu al toleranţei şi al iubirii dintre români şi greci", a concluzionat Caravia.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite