Brăila: Peste 100 de prelevări de celule stem, la Maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda are succes în rândul mămicilor, mai ales că procedura poate fi făcută chiar la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie de la noi. De la începutul demarării metodei de prelevare a celulelor stem din sângele placentar, la Brăila, peste 100 de familii au plătit câte 3.270 de lei pentru prelevare şi păstrare timp de 20 de ani.

Maternitatea a fost la începutul acestui an acreditată din nou pentru a preleva celule stem.

„Suntem pregătiţi la orice oră din zi sau din noapte, personalul medical este instruit. Tot ce rămâne de făcut este să primim solicitările din partea viitoarelor mămici interesate de această metodă", a precizat dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Maternităţii.

Când gravida se apropie de termen face un contract cu firma care se ocupă de păstrarea celulelor stem pentru ca în apropierea naşterii firma să aducă materialele necesare pentru prelevarea celulelor din cordonul ombilical, la câteva minute de la naştere. Este avantajos fiindcă mămica nu trebuie să se deplaseze în alt oraş să nască, cheltuie mai puţini bani şi este aproape de familie.

Celule păstrate şi 20 de ani

Ulterior firma preia produsul pe care-l duce la centrul de păstrare din România unde poate fi ţinut până la 20 de ani.

„Firma analizează încă o dată produsul pentru a vedea dacă este viabil şi abia când proba este declarată bună familia care a solicitat prelevarea de celule stem plăteşte", spune doctorul Baltă.

Pentru cei 200 de ml de sânge şi păstrare, mămicile trebuie să plătească 3.270 de lei sau echivalentul a aproximativ 800 de euro cu posibilitatea de a achita suma şi în rate.

Siguranţă şi protecţie pentru cei mici

Tot mai multe mămici apelează la această metodă convinse fiind că banii cheltuiţi pentru acest procedeu se merită.

„Am apelat la această metodă de siguranţă. Medicul ginecolog mi-a vorbit despre prelevarea de celule stem şi după ce m-am informat am decis să solicit şi eu acest lucru la Maternitate. Suma pe care o am de plată anual este o nimica toată dacă este să ţinem cont de potenţialul acelui sânge", mărturiseşte Maria G., o mămică în vârstă de 34 ani.

Celelule stem, împotriva bolilor de sânge

Celulele stem sunt utilizate în peste 70 de boli, majoritatea boli hematologice maligne care nu pot fi tratate altfel, sau ca tratament în anumite tipuri de tumori maligne. Medicii spun că pe viitor aceste celule stem vor putea fi folosite şi ca terapie genetică, pentru copil şi pentru cei compatibili.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite