Brăila: Noutăți în OUG nr. 58/Află de aici cine plătește pentru drepturile de autor sau pentru convențiile civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi reglementări în ceea ce îi privește pe brăilenii care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și/sau în baza unor convenții/contracte civile. 1.781 de persoane și-au depus până acum declarațiile la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila, suma colectată astfel fiind de 11.695 lei.

Persoanele care în mod ocazional realizează pe lângă veniturile de natură salarială și venituri de natură profesională - drepturi de autor, nu datorează contribuții individuale și pentru aceste venituri de natură profesională.

Cu toate acestea, cei care în mod ocazional realizează venituri exclusiv de natură profesională de tipul drepturilor de autor datorează contribuții individuale. Baza de calcul în această situație nu poate depăși de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Brăilenii care realizează în mod regulat pe lângă veniturile de natură salarială și venituri de natură profesională de genul drepturilor de autor datorează contribuții individuale și pentru aceste venituri. În această situație baza de calcul lunară nu poate depăși de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Alta este situația celor care primesc regulat și exclusiv venituri de natură profesională de genul drepturilor de autor care datorează contribuțiile individuale. Pentru aceștia baza de calcul lunară nu poate fi mai mare de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

„În acest context este definită şi noţiunea de venituri realizate în mod ocazional acestea fiind venituri realizate ca urmare a desfăşurării unei activităţi, în mod sporadic, fără a avea un caracter de regularitate. Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională revine plătitorului de venit", se arată în în actul normativ.

Până acum 1.781 de persoane din toate categoriile de beneficiari s-au prezentat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila pentru a depune declarațiile de asigurat.

„Suma încasată de la aceștia a fost de 11.695 de lei", a precizat Flori Nedelcu, șefa Biroului Contabilitate din cadrul Agenției.

Brăilenii se pot prezenta în continuare la sediul AJOFM pentru a depune declarațiile de asigurat până pe 25 ale lunii pentru luna anterioară, a declarat Laurenția Vasilescu, purtătorul de cuvânt al Agenției brăilene.

În medie au fost între 127 și 150 de dosare pe zi, doar pe 25 august fiind depuse aproximativ 570 de declarații.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite