Brăila: Ni se pregăteşte ceva: acvariu, planetariu şi grădină botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean va suporta până la jumătate din costurile proiectului ce va prinde contur la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Acvariu, planetariu şi minigrădină botanică sunt investiţiile care se vor face la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Parcul Monument. Consiliul Judeţean (CJ) speră ca acest complex muzeal să fie gata cu aproximativ opt milioane de lei.

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Parcul Monument îşi va schimba înfăţişarea în acest an. CJ vrea ca aici brăilenii să aibă o minigrădină botanică, un acvariu şi un planetariu.

Pentru aceasta şeful CJ, Gheorghe Bunea Stancu este dispus să pună la bătaie o cofinanţare de până la 50 % pe un proiect european.

„Am spus anul trecut că vreau ca acolo lucrurile să se schimbe. În bugetul pe 2010 va fi o sumă alocată acestei investiţii. Dacă finanţarea va putea fi realizată pe Programul Operaţional Regional va fi foarte bine. Sunt dispus să accept şi cofinanţare de 50 %", a precizat Gheorghe Bunea Stancu.

Primul pas: împrejmuirea terenului

Muzeul este încântat de investiţia pe care CJ vrea să o facă la secţia din Parcul Monument.

„Împrejmuirea terenului aferent Secţiei de Ştiinţele Naturii a fost făcută cu ani în urmă. Este vorba de 5,5 ha de pădure. Investiţia va fi una de anvergură pentru că, deşi eu sunt arheolog de profesie, vă pot spune că se va începe cu straturile de pământ, iar arborii şi plantele din zonă vor trebui ocrotiţi", a spus Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.

Investiţia merită, chiar şi pe timp de criză susţine şeful CJ. Acesta spune că deşi e prea devreme să ştie cu exactitate cât va costa întregul complex de distracţie din estimările sale suma se ridică la opt milioane de lei.

„Acvariul va avea peşti din Dunăre, iar planetariul este bun pentru că mulţi copii vor dori să vadă aşa ceva. Tot aici vom avea şi o minigrădină botanică prin mărirea suprafeţei parcului din curtea Muzeului. Poate reuşim să facem ceva şi pentru părculeţul de copii astfel încât zona să devină atractivă", a mai spus şeful CJ.

Un vis mai vechi prinde contur

„Muzeul Brăilei a făcut demersurile necesare încă din 1986 - 1987 pentru înfiinţarea unei Grădini Botanice. S-a mers atunci în documentare la Grădinile Botanice din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Tot cu această ocazie au fost făcute primele demersuri pentru împrejmuirea parcului. Un astfel de demers nu poate decât să mă bucure", a precizat Ionel Cândea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite