Brăila: Natalitatea este în cădere: a scăzut cu 1.000 numărul copiilor născuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 10 ani, numărul copiilor născuţi a scăzut cu aproximativ 1.000 şi continuă să scadă. Anul trecut la Maternitate s-au născut aproximativ 2.500 de copii, în timp ce în 2008 numărul acestora a fost mai mare cu 300. Medicii sunt îngrijoraţi şi spun că numărul naşterilor scade de la an la an.

Gerul năprasnic de afară care a blocat drumurile şi a paralizat activitatea în oraş şi la sate a adus şi fericire în câteva familii brăilene. Câteva femei au născut la domiciliu, multe dintre ele având nevoie de ajutorul ambulanţei şi al autorităţilor pentru a ajunge la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie.

O brăileancă în vârstă de 32 de ani din Ciocile a născut acasă şi a ajuns cu destulă dificultate la Maternitate.

„Abia zilele acestea a fost adusă la noi cu salvarea. Am înţeles că a fost nevoie de ajutorul unui tractor care a deblocat drumul pentru a fi adusă la noi. Fătul s-a născut prematur şi este foarte mic. Când a ajuns la noi mama era anemică şi amândoi erau îngheţaţi. Au primit ajutor de urgenţă şi sunt şi acum internaţi pentru îngrijiri medicale", a precizat dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Maternităţii.

Alte două mămici sunt şi ele cu copiii, internate. Şi în aceste cazuri, naşterile au avut loc acasă. Sunt încă la spital, starea lor de sănătate fiind bună. Medicii spun că dacă totul decurge bine şi vremea se va încălzi, le vor externa.

Tot mai puţine naşteri

Dr. Alexandru Baltă spune că numărul nou-născuţilor este cu câteva sute mai mic de la an la an. În 2009 la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila au venit pe lume aproximativ 2.500 de copii, cu aproape 300 mai puţini decât în 2008.

„Acum 10 ani numărul naşterilor era de 3.500 şi de atunci în fiecare an au scăzut şi continuă să scadă. Cauzele sunt multiple: cel mai important lucru este că mult tineret pleacă la muncă în străinătate. Pleacă practic partea activă a societăţii. În plus, femeile încep să se căsătorească tot mai târziu şi aleg să aibă un singur copil", a spus dr. Baltă.

Născuţi acasă şi în nămeţi

La prima ninsoare din această iarnă, în decembrie, în patru zile 51 de gravide care au şi născut au ajuns la Maternitate cu mari intervenţii din partea autorităţilor. Din cauza ninsorii abundente şi a viscolului o parte dintre drumuri au fost blocate şi multe dintre acestea au născut acasă, ajutate prin telefon de către medicii de la Maternitate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite