Brăila:UPDATE: Sute de jandarmi, poliţişti şi gardieni publici asigură ordinea de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Casian Crăciun va binecuvânta apele Dunării, foto Liviu Ghinea
ÎPS Casian Crăciun va binecuvânta apele Dunării, foto Liviu Ghinea

Pentru evitarea evenimentelor care ar putea tulbura buna desfăşurare a sărbătorii, sute de jandarmi, poliţişti şi gardieni publici asigură ordinea şi liniştea publică.

Peste o sută de jandarmi sunt angrenaţi vor fi la Catedrala "Naşterea Domnului" şi pe Faleza Dunării, unde va avea loc slujba de sfinţire a apei.

Alături de jandarmi sunt implicaţi în această misiune şi poliţişti de la Inspectoratul Judeţean, de la Poliţia Comunitară, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cei de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean care vor fi pregătiţi să intervină în orice situaţie.

Mii de brăileni sunt aşteptaţi la sfinţirea apelor

image

Toţi cei care vor să participe la concursul pentru prinderea Crucii din Dunăre se mai pot înscrie până în această seară

Marea sărbătoare de miercuri va aduce pe malul Dunării mii de brăileni, dornici să vadă confruntarea pentru câştigarea Crucii

Statornicită în fiecare an, la 6 ianuarie, ziua sfinţirii Agheazmei celei Mari - Botezul Domnului sau Boboteaza - este cel mai mare eveniment religios de la Dunărea de Jos, care adună laolaltă mii de suflete.

Sărbătoarea va culmina cu binecuvântarea apelor Dunării, la ora 11.00, urmată de concursul pentru prinderea Crucii, aruncată în apele reci ca gheaţa de către însuşi Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos Galaţi.

Procesiune pe Calea Călăraşilor

Miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 8.30, credincioşii sunt aşteptaţi la Catedrala "Naşterea Domnului", din Bariera Călăraşilor, unde va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească.

ÎPS Casian Crăciun va binecuvânta apele Dunării, foto Liviu Ghinea

"Slujba va fi oficiată de către un sobor de preoţi şi consilieri arhiepiscopali, în frunte cu Î.P.S. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ca în fecare an, vor participa şi autorităţile locale. După slujbă, în jurul orei 10.30, se va porni în procesiune pe Calea Călăraşilor, cu icoana Bobotezei în faţă, până la Faleza Dunării. Acolo, va avea loc sfinţirea Apei celei Mari", ne-a spus părintele protopop Gheorghe Marinescu, parohul bisericii "Sfânta Cruce" din Obor.

Concomitent, în toate bisericile ortodoxe din Brăila vor fi oficiate servicii religioase şi va fi împărţită agheazmă enoriaşilor. Preoţii sunt aşteptaţi apoi, la ora 11.00, pe malul Dunării, pentru a participa la binecuvântarea apelor Dunării.

Autorităţile se aşteaptă ca, de Bobotează, pe malul Dunării să se adune câteva mii de persoane. În anii trecuţi, indiferent de capriciile vremii, au fost între 3.000 şi 6.000 de participanţi.

Până aseară, erau înscrişi cinci temerari

Sărbătoarea Bobotezei va culmina, în jurul orei 11.00, cu tradiţionalul concurs pentru prinderea Crucii.

În fiecare an, chiar dacă termometrele coborau mult sub zero grade, au fost câţiva brăileni curajoşi, care au plonjat în apa aproape îngheţată, aproape goi.

"Până aseară, se înscriseseră cinci brăileni pentru concursul din ziua de 6 ianuarie. Doritorii se mai pot înscrie până în seara zilei de 5 ianuarie. Ei trebuie să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecţiuni cardiace şi să ataşeze la cerere rezultatul analizei EKG, eliberat de către medical specialist", ne-a precizat Camelia Guşatu, purtător de cuvânt al Primăriei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite