Brăila: Mii de anchete penale sunt ţinute în loc de expertize neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru accidentul de la tribunal s-au tot cerut expertize
Pentru accidentul de la tribunal s-au tot cerut expertize

Anchetatorii nu pot soluţiona dosarele din cauza expertizelor tehnice auto, contabile sau medico-legale neplătiteMii de cauze penale aflate în lucru - de la banalele dosare de circulaţie şi până la cele cu victime şi prejudicii de sute de mii de lei - sunt blocate.

După ce că nu mai au niciun leu pentru consumabile, procurorii şi poliţiştii care efectuează urmărirea penală şi trudesc, zi de zi, pentru definitivarea a mii de dosare, sunt siliţi să cerşească bani de la buget, ca să plătească expertizele.

Fără expertize, cercetările sunt incomplete, iar părţile implicate îşi pierd răbdarea sau, mai rău, încrederea în justiţie.

Zero lei pentru expertize

„În dosarele cu infracţiuni la legea circulaţiei şi în cele privind infracţiunile economice, nu mai sunt bani pentru expertize. Pentru ca organele de urmărire penală să poată confirma sau infirma conducerea în stare de ebrietate, de exemplu, se prelevează probe şi se trimit laboratorului de Medicină Legală. Lipsa fondurilor băneşti afectează bunul mers al cercetărilor", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, procuror Marinela Coşniţă.

Fondurile insuficiente afectează deopotrivă poliţia, anchetatorii fiind siliţi să obţină rapoarte medico-legale „pe datorie".

Nici judecătorii nu o duc mai bine. La începutul lunii septembrie, spre exemplu, Tribunalul Brăila datora aproape 100.000 de lei Baroului de Avocaţi, contravaloarea asistenţei juridice „din oficiu".

Cinci luni de aşteptare

Cercul vicios riscă să transforme actul de justiţie în luptă pentru supravieţuire, iar justiţiabilul de rând, atras fără voia lui în tumultul crizei, se vede nevoit să cerşească dreptate luni la rând.

Mama şi fiica - trumatizate dupa accident

Mamă a trei copii, Carmen Ciucă, victima accidentului consumat în luna mai, pe zebra de la Tribunal, bate de cinci luni pe la uşile instituţiilor implicate, însă mai are de aşteptat, pentru că expertiza tehnică auto nu este gata, iar ancheta este în curs.

Femeia s-a interesat la Parchet, apoi şi la Poliţie şi a fost informată că se fac cercetări pentru definitivarea dosarului penal.

„În cauza penală privindu-l pe Crâşmăriuc Adrian, se fac cercetări, inclusiv expertiză tehnică auto. Se află în lucru la poliţie, învinuitul fiind cercetat pentru vătămare corporală din culpă, conform art. 184 alin. 1 şi 3 Cod Penal", a precizat procurorul Marinela Coşniţă.

Lipsa fondurilor necesare achitării expertizelor este doar una din problemele cu care se confruntă procurorii brăileni. Schema de personal este incompletă de ani buni, iar pentru dotări nu s-au mai primit fonduri de doi ani. În plus, grefierele stau şi câte trei-patru într-un birou, din lipsa spaţiului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite