Brăila: Mihai Boriceanu omul care formează viitori piloţi de Formula 1 prin karting

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1991, este instructor la Palatul Copiilor, la cercul de Karting. Este pasionat de motoare şi vrea să transmită cunoştinţele sale copiilor care vin la cerc.

Născut: 3 iulie 1950, Brăila
Studii: Şcoala de Maiştri- Specializarea Mecanică
Ocupaţia : maistru instructor
Familie: căsătorit, un copil

Fan înfocat al curselor automobilistice, a profitat de prilejul ivit în anul 1991, când catedra de karting de la Platul Copiilor a rămas vacantă şi a ocupat postul prin concurs.

A reorganizat cercul în aşa fel încât copii să poată înţelege kartingul ca un tot unitar : mecanică şi conducere sportivă. Din aceast motiv, cercul se bucură de un succes aparte.

„La fiecare început de an vin cam 150 de copii şi se înscriu. Dintre aceştia, rămân pe poziţii, ca să zic aşa, cam 90-100. Ei sunt cei pasionaţi de mecanică şi de conducerea sportivă, de competiţii şi vor să înveţe, să acumuleze cunoştinţe care nu sunt predate nicăieri în altă parte", ne-a declarat Mihai Boriceanu.

Karturi italiene, configurate româneşte

Pentru sporirea gradului de securitate în competiţiile de profil, s-a renunţat la vechiul procedeu, în care karturile erau construite artizanal în atelierele din cluburile şcolare. La ora actuală, în Europa, nu se folosesc decât maşinuţe de construcţie italiană, alegerea motoarelor fiind şi ea restricţionată.

„Aici a intervenit ingeniozitatea specifică românului. La un concurs la Bacău, italienii, constructorii karturilor au avut surpriza să constate că maşinuţele fugeau pe pistă cu mult peste valorile maxime oferite de ei. După concurs au sigilat maşinile, le-au demontat, dar tot nu au găsit ce le făcusem. Au pus atunci jicloare mai mici la carburatoare. Tot degeaba!", s-a confesat instructorul.

Pilotul de formula 1 va fi un brăilean

Aşa spune Mihai Boriceanu despre elevul său Roberto Ene, care la cei 7 ani ai săi are deja o experienţă de 3 ani în competiţiile rezervate celor mici.
„A urcat de mai multe ori pe podium, până acum şi din experienţă vă spun că are un talent deosebit în ceea ce priveşte conducerea sportivă. Fără să-i spui, intuieşte ce trebuie să facă. Deja se bate pentru plutonul fruntaş în toate competiţiile la care participă", ne-a declarat cu bucurie maistrul.

După cum ne-a relatat, trebuie să ai un talent şi o putere de concentrare peste normal ca să poţi rula cu un kart în plutonul fruntaş, acolo unde se dă lupta pentru podium.

„Se rulează cu viteze de până la 130 km pe oră, iar distanţele faţă de ceilalţi competitori sunt de câţiva centimetri. În plus, pilotul trebuie să cunoască perfect traseul, cu liniile optime de atacare a virajelor, pentru că sunt circuite, cum este cel de la Bacău, unde nu se poate depăşi decât la ieşirea din două viraje. Iar la Sfântu Gheorghe, doar în trei viraje. În rest, circuitele nu permit depăşirile", ne-a spus câte ceva din secretele artei pilotajului sportiv.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Este scump acest sport?

M.B.: Este un sport chiar foarte scump. Un kart pentru copii costă 1.500-2.000 de euro iar unul pentru adulţi costă până la 5.000 de euro. În plus, fiecare deplasare costă, întreţinerea, nu mai vorbim. După fiecare copmpetiţie, motoarele sunt demontate, unele piese uzate sunt înlocuite, ceea ce înseamnă alţi bani.

Ce reprezintă kartingul pentru un sportiv?

M.B.: Este piatra de temelie. Un kart este cel care te învaţă elementele de bază ale pilotajului sportiv. Nu uitaţi că Michael Schumacher, ori de câte ori are ocazia, participă la competiţii de kartig şi spune că senzaţiile oferite de micuţele maşinuţe nu pot fi egalate nici de bolizii de milioane de euro din Formula 1.


Ce-i place

Mecanica. Motoarele de toate categoriile. Este atât de pasionat încât a îmbrăţişat arta bricolajului, sau cum i se spune acum a tuning-ului. Este fericit când vrăjeşte motoarele să dea 10-15% mai multă putere iar arbitrii nu găsesc nicio abatere de la regulament.


Ce nu-i place

Proştii care o fac pe deştepţii. Cei care aud şi ei prin diverse locuri tot felul de prostii şi după aceea le susţin de parcă ei le-ar fi făcut. Nu-i plac cei care nu iubesc copiii şi care în loc să le explice la nivelul lor de înţelegere cum stau lucrurile, îi tratează pe cei mici cu superioritate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite