Brăila: Mihaela Teşileanu, institutoarea de la Şcoala "Ion Creangă", iubeşte deopotrivă copiii şi florile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutoarea s-a dedicat ajutorării semenilor
Institutoarea s-a dedicat ajutorării semenilor

Cu o experienţă didactică de 26 de ani, face voluntariat, pregăteşte elevii şi iniţiază proiecte, ajutând copiii defavorizaţi şi bătrânii

Membru în Consiliul de Administraţie al ANMRF „Louis Pasteur" - Club „Voltin" Brăila, Mihaela Teşileanu a reuşit performanţe remarcabile în activitatea didactică.

De două decenii îi îndrumă pe copiii de la Şcoala „Ion Creangă" şi-i învaţă dragostea de carte, de valorile umane şi de trecutul ţării.

„Afară de munca la catedră, fac voluntariat în cadrul Clubului „Voltin". Am lucrat cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi cu bătrânii", ne-a mărturisit Mihaela Teşileanu.

Institutoarea nu a mai avut un concediu de multă vreme, pentru că vacanţele şi le petrece cu copiii, la Clubul „Voltin", iar sfârşitul de săptămână cu pensionarii de la Căminul „Sf. Nicolae".

Şcolarii pregătiţi de Mihaela sunt acum la Colegiul Nicolae Bălcescu

Mihaela Teşileanu şi-a început activitatea didactică în anul 1984, la Şcoala nr. 31, a continuat-o la Şcoala nr. 13 şi, de 20 de ani, este institutor la Şcoala  „Ion Creangă".

Neobosită, dedicată ajutorării semenilor şi educării şcolarilor, Mihaela a făcut ore suplimentare neremunerate în vederea pregătirii copiilor.

A organizat Concursul naţional „Cangurul" şi a fost membru în comisiile de evaluare a nenumărate concursuri literare.

A obţinut premiul I la premiera piesei „Vizită" de I.L. Caragiale şi premiul II la Simpozionul naţional „Lumea persoanjelor lui Caragiale".

Şcolarii pregătiţi de institutoare sunt acum la Colegiul „Nicolae Bălcescu".

Din toată ţara, doar Mihaela şi o altă colegă de-a ei au fost cooptate în programul „Comenius".

„Desfăşurăm activităţi intitulate „Anotimpurile", pe care le consemnăm şi le trimitem în Franţa şi în Finlanda", ne-a spus Mihaela.

„O fetiţă de 16 ani, a cărei mămică murise, m-a numit mama ei"

În prezent, institutoarea se ocupă de două proiecte de voluntariat: „Punte între generaţii" şi „Twinning Spring day". Beneficiarii sunt copiii proveniţi din familii sărace de la „Ion Creangă" şi bătrânii de la „Sf. Nicolae".

„În vacanţă, i-am atras pe tineri în ajutorarea copilaşilor, fiind ca o mamă pentru fetele cu părinţii plecaţi în străinătate. Am fost impresionată când o fetiţă de 16 ani, a cărei mămică murise, m-a numit „mama ei". Mi-a spus că mămica ei fusese cam de aceeaşi vârstă cu mine", ne-a mărturisit Mihaela.

Realizările pe plan umanitar şi nu numai ale institutoarei pasionate de voluntariat, sunt multe.

Amintim numai vizitele la căminul de bătrâni, de „Ziua Persoanelor Vârstnice", proiectele „Din suflet pentru suflet" şi „Nu uita că eşti Român".

Te miri de unde atâta energie, dat fiind faptul că Mihaela Teşileanu îşi dedică puţinul timp liber nu familiei, cum facem noi ceilalţi, ci semenilor lipsiţi de afecţiune şi, uneori, de speranţă.

Ce-i place

„Îmi place lectura şi îmi plac călătoriile. Îmi place să îngrijesc florile - iubesc mult copiii şi florile. Îmi place, de asemenea, să fac voluntariat, să le port de grijă copiilor devaforizaţi şi bătrânilor".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac zilele mohorâte de toamnă, sunt tristă atunci pentru că mi se ofilesc florile din grădină. Nu-mi plac despărţirile. De asemenea, nu-mi place să aştept pe cineva care întârzie, sau să îmi schimbe cineva programul".

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a motivat, în toată activitatea de voluntariat ?

„Am considerat important să facem lucruri durabile, lucruri care contează, pentru copii şi bătrâni. Primii sunt la început de drum, ceilalţi la sfârşit de drum. Cu toţii au nevoie de sprijinul nostru".

Aveţi o experienţă recentă în acest sens ?

„Zilele trecute, l-am dus pe un bătrân care nu se mai putea deplasa - se spijinea în cadru metalic - în Parcul Monument. Mi-a spus că nu credea să mai apuce să vadă Monumentul. Dacă vrei, se pot face lucruri mari cu copiii şi bătrânii. Trebuie doar să vină din tine, din inimă".

Profil

Născută: 13 iunie 1966, Brăila.

Studii: Universitatea „Dunărea de Jos" Galaţi.

Ocupaţie: Institutor la Şcoala „Ion Creangă" Brăila.

Familie: căsătorită, doi copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite