Şefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est „Am semnat 117 contracte, pentru finanţări de 231 milioane de euro"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat în această dimineaţă o vizită la câteva dintre proiectele Regio din regiunea Brăila - Galaţi. Scopul a fost acela de a se prezenta stadiul implementării proiectelor. Au fost vizitate Şcoala „Ecaterina Teodoroiu" Brăila, Căminul „Sf. Spiridon" din Galaţi şi Strada Bararabiei din Galaţi.

Vizita a început la Brăila prin prezentarea stadiului câtorva proiecte POR de către Gabriel Friptu, directorul Autorităţii de Management a POR. Acesta spune că cea mai bună soluţie pentru transparenţă este prezentarea proiectelor aflate în implementare pe diverse regiuni prin vizitarea şantierului de lucru.

„Aşa se va ştii ce s-a întâmplat cu fondurile alocate proiectului, ce s-a făcut concret. Ne propunem să vedem proiecte aflate aproape de finalitate sau chiar finalizate pentru a se vedea ce a fost şi cum a ajuns", a precizat Gabriel Friptu care a adăugat că proiectul din Brăila, cel de la Şcoala nr. 17 este unul din cele 211 finalizate pe POR.

Mediul privat dă zor

Potrivit lui Gabriel Friptu, mediul privat are cel mai mare interes în a finaliza proiectele la timp, dar a recunoscut totodată că acestea sunt de regulă destul de mici.

„Viteza cea mai mare de finalizare a proiectelor o are mediul privat unde sunt proiecte scurte. Durata medie este undeva la şase - opt luni. Când ajungem în zona de infrastructură lucrările sunt de o durată mai mare. Proiectele din zona de educaţie/învăţământ se realizează relativ repede, presiunea fiind destul de mare, iar autorităţile locale şi constructorii au înţeles necesitatea finalizării  lucrărilor la timp", a declarat Gabriel Friptu.

Până la data de 23 septembrie 2010, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Est au fost depuse 763 proiecte individuale, şi 13 Planuri integrate de dezvoltare urbană (subdomeniile centre urbane şi poli de dezvoltare urbană), prin care se solicită finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea solicitată totală fiind de peste 728 milioane euro.

„S-a înregistrat depăşirea valorii alocate Regiunii pentru perioada 2007-2013 pentru 7 domenii majore de intervenţie ale POR şi au fost semnate 117 contracte de finanţare, valoarea totală solicitată fiind de aproximativ 231 milioane de euro", a precizat Luminiţa Mihailov, directorul ADR Sud-Est.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite