Brăila: George Decu pregăteşte pizza ca în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează la o pizzerie şi consideră că numai la el se poate găsi o pizza cu adevărat delicioasă. Pentru această performanţă însă a trebuit să parcurgă un drum lung.

George Decu avea deja o calificare de bucătar, odată cu terminarea Liceului de Alimentaţie Publică din Brăila. Acum doi ani însă a avut ocazia să urmeze un curs de pizzar, curs efectuat la Constanţa.

A avut norocul ca unul dintre cei care le-au predat tainele meserie să fie un italian în vârstă de peste 70 de ani. Bătrânul, foarte jovial de altfel, a avut grijă să-i înveţe pe cei mai destoinici dintre cursanţi câteva trucuri prin care pizza pregătită de ei să se îmbogăţească cu gustul tradiţional

Revenit acasă, la pizzeria unde lucrase şi înainte de curs, a avut de trecut examenul consumatorilor.

„Dintotdeauna aici s-a făcut o pizza foarte bună. Aşa că a fost destul de greu să arăt că am venit cu o soluţie nouă. Dar am aplicat-o şi faptul că numărul celor care comandă acest produs la noi creşte constant, chiar şi acum pe timp de criză nu poate decât să ne confirme faptul că am trecut cel mai greu test, acela al convingerii clienţilor că facem într-adevăr pizza, nu turte numite pompos pizza, ca în alte părţi", ne-a spus George.

Cuptorul face diferenţa

A avut ocazia să viziteze Italia de câteva ori, ultima dată chiar invitat de cel care l-a învăţat secretele meseriei. Acolo a înţeles de ce pizza italiană are gustul inconfundabil.

„În Italia, oricine deschide o pizzerie respectă regula de bază a acestui produs. Anume o pizza se găteşte doar în cuptor cu vatră, încins cu lemne. Poţi să ai cea mai tare pizzerie din lume, cea mai luxoasă, cea mai ieftină, dacă este dotată cu cuptor electric, atunci faliment scrie pe ea", ne-a mărturisit pizzarul.

„În localurile care ţin la tradiţie, există un adevărat ritual al încingerii cuptorului. Se pun lemene de un anume tip, cu un miros anume, care sunt lăsate să ardă intervale fixe de timp. Practic, cuptorul se impregnează cu mirosurile care dau aroma aluatului" , ne-a spus George Decu.

Aşa a înţeles că, deoarece în general la noi pizza este pregătită în cuptoare electrice, şi reţeta trebuie puţin îmbunătăţită.

„Ingredientele nu vi le pot spune pentru că nimeni nu-şi trădează secretele. Dar pentru cei care prepară pizza acasă le dau un pont. Aluatul nu-l mai faceţi cu apă sau cu lapte. Puneţi în loc un pahar sau două de bere, în funcţie de câte blaturi faceţi. O să vedeţi că gustul o să se apropie foarte mult de pizza pe care o cumpăraţi de la un local specializat", ne-a sfătuit pizzarul George Decu.

Întrebări şi răspunsuri

Găteşti pizza şi acasă?

"Desigur. Nu prea des, dar fac. Recunosc că nu mai sunt demult petreceri cu prietenii fără o pizza făcută de mine. Ca să exemplific, dacă trebuie să mă duc la un prieten la o aniversare, sigur înainte primesc un telefon prin care sunt întrebat ce ingrediente trebuie să cumpere ca să le fac eu o pizza de-a mea".

Găteşti şi altceva în afară de pizza?

"Bineînţeles. La urma urmei pizza am învăţat să fac, profesional vorbind, abia de aproape doi ani. Dar sunt destule reţete tradiţionale pe care le pregătesc atunci când este cazul. Sincer vorbind, oricine poate găti, dacă respectă cu stricteţe regulile din cărţile de bucate. Adică să folosească cantităţile exacte de ingrediente şi să respecte ordinea lor".

Ce-i place?

Să călătorească. Îi plac excursiile în zonele montane. Când se poate, vara merge la munte cu cortul, pentru că aşa simte mai bine cum se integrează în natură. Îi place să petreacă timpul cu prietenii dacă se poate în ieşiri cât mai dese la iarbă verde.

Ce nu-i place?

Aroganţa oamenilor. Nu-i suportă pe cei care, deşi nu se pricep la nimic, au sfaturi „competente" în absolut orice domeniu. Nu-i place lumea în care trăim. Nu-şi explică de ce în străinătate oamenii sunt mult mai liniştiţi, mai destinşi, în timp ce la noi se simte cum încrîncenarea s-a instalat parcă definitiv în oameni.

Profil

Născut: 25 septembrie 1976, Brăila

Studii: Liceul de Alimentaţia Publică

Ocupaţie: Pizzar

Familie: Celibatar

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite