Brăila: GALERIE FOTO: Se împlinesc 20 de ani de când gloanţele au muşcat din trupul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravieţuitorii încleştărilor din decembrie '89 povestesc despre măcelul care a însângerat străzile oraşului. Oraşul-martir retrăieşte zilele Revoluţiei. Preşedintele Ligii Luptătorilor din Decembrie '89, Gabriel Dămăroiu - cel care a intrat primul în Consiliul Judeţean, povesteşte despre evenimentele de atunci.

Galerie foto aici

La Brăila s-a tras în noaptea de 23 spre 24. După exact două decenii, în Piaţa Independenţei, urmaşii celor morţi spun că aud ecoul rafalelor.

Revoluţionarii, tot mai puţini la număr, se adună la troiţă, ca să aprindă o lumânare pentru cei care, 43 la număr, au înroşit cu sângele lor străzile urbei. Atunci, mii de brăileni veniseră în faţa Casei Albe - actuala Primărie - ca să strige „Jos tiranul !".

„Primul în Consiliul Judeţean"

Gabriel Dămăroiu, unul din miile de brăileni care ascultau „Europa Liberă" şi care a plâns la auzul rafalelor de mitralieră de la Timişoara, se afla la uşa Consiliului Popular Judeţean, înainte de căderea dictatorului.

„Pe 22 decembrie, la 11.30, am intrat primul în Casa Albă. Ştiam că, dacă nu voi reuşi, voi dispărea şi eu şi familia mea. După mine, au fost Nicu Preda, Nicolae Constantin... Apoi alţii şi alţii. Stănilă, taximetristul, şi-a aşezat maşina pe linia de tramvai, blocând tramvaiele şi autobuzele. Oamenii au venit cu miile. Nimic nu i-a mai putut opri", povesteşte Dămăroiu.

„Tineretul a avut un rol foarte important în Revoluţie, dar şi în formarea filtrelor din oraş, după ce au început să tragă. Dacă au existat terorişti? Da, chiar eu am capturat doi. Au fost diversiuni, s-a tras din toate părţile, s-a încercat înăbuşirea revoltei", ne-a spus Giorgiu Coman, vicepreşedinte al Ligii Luptătorilor din Decembrie '89.

Primul foc, pe 23 decembrie, la 19.23

După căderea lui Ceauşescu, pe 22 decembrie, peste zece mii de brăileni se aflau în faţa Consiliului Popular Judeţean. Au fost arse portretele dictatorului şi „operili" acestuia şi s-a constituit primul nucleu, CFSN-ul de mai târziu. A doua zi, Brăila a devenit teatru de război.

„Primul foc s-a tras pe 23 decembrie, la 19.23, dintr-un ARO roşu. Se zvonea încă de la 17.00 că se va trage. Circulau zvonuri din tot oraşul, ba că vin 2.000 de miliţieni înarmaţi, ba că au aterizat elicoptere cu terorişti în Insulă. Se trăgea în noi dinspre Palatul Agriculturii, dinspre Palatul Telefoanelor, dinspre Romarta Veche, dinspre Dunăre", povesteşte Gabriel Dămăroiu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite