Exclusiv: Autorul singurei crime perfecte din istoria infracţionalităţii din Brăila scăpă nepedepsit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, în iulie, celebrul caz „doctoriţa Negoiţă" va fi închis, pentru că omorul se va prescrie. După ce, în luna noiembrie, dosarul „Taximetristul" a fost clasat din lipsă de probe, anul acesta, o altă crimă înfiorătoare va fi prescrisă şi încă un criminal periculos scapă.

În prezent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) se confruntă cu patru cazuri de crimă şi tentativă de omor deosebit de grav, înregistrate cu AN (autori necunoscuţi). În toate cele patru cazuri, prescripţia penală intervine după 15 ani.


Anul 2010 le-a mai adus anchetatorilor două AN-uri: unul se referă la atacul mafiot asupra familiei comisarului Iorga, consumat în 2005 (dosar trimis Parchetului Brăila de DIICOT, prin declinare de competenţă), iar celălalt cu rusul găsit mort într-un TIR, pe DE 84, în martie anul trecut.


Primul caz cu AN şi poate cel mai mediatizat, este cel al medicului pediatru brăilean Mariana Negoiţă, ucisă de un psihopat, în iulie 1996, la 54 de ani, cât numărul loviturilor primite.
Multă vreme - şi fostul procuror criminalist Lucian Doxan a susţinut-o cu tărie - s-a crezut că Remus Negoiţă, soţul doctoriţei, ar fi fost autorul. Acum, bărbatul, care s-a retras la stupii lui, la Romanu, nici măcar nu mai este pe lista de suspecţi şi chiar a trecut de multe ori testul poligraf.


Cât despre asasinat, este considerat, de acum, „crima perfectă".
„Cel puţin în cazul Negoiţă, a fost «crima perfectă», având în vedere că, în 15 ani, poliţia şi parchetul au făcut cercetări asidue, iar dosarul a trecut prin mâna mai multor procurori criminalişti, care au analizat în profunzime probele", a precizat procurorul Marinela Coşniţă, şeful Secţiei Penale la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Asasini răzbunători

Judecând după modul în care s-au produs asasinatele, se poate afirma fără dubiu că, atât în cazul „Negoiţă", cât şi în dosarul „Versace" şi în mai recentul caz „Matsuiev", criminalii au urmărit, în primul rând, să se răzbune. Aşa se explică, bunăoară, cruzimea cu care au acţionat. Până şi în cazul atacului cu sticle incendiare, asupra locuinţei comisarului Iorga, autorii (au fost, se pare, mai mulţi) n-au vrut decât să se răzbune.


„Din ceea ce am constatat la faţa locului, pot spune că autorul era stăpânit de o furie extraordinară. Numărul loviturilor de cuţit este egal cu anii de viaţă ai doctoriţei, 54. Din acest caz se pot învăţa multe, s-a lucrat ca la carte", a precizat psihologul Marian Taifas, referindu-se la cazul „Negoiţă".
„A fost şi a rămas unul dintre cele mai dificile cazuri instrumentate de criminaliştii brăileni", a precizat psihologul poliţiei brăilene, Marian Taifas, specialistul care, numai în acest caz, a supus câteva zeci de persoane testului cu detectorul de minciuni.


Coincidenţă sau nu, cu un an înainte de crima de pe strada Cojocari (cazul doctoriţei), un alt asasinat a cutremurat oraşul. Enache Stan, taximetrist particular, a fost găsit pe câmp, împuşcat în cap cu un pistol artizanal. Bărbatul fusese rudă prin alianţă cu doctoriţa. Autorul crimei a scăpat încă din noiembrie 2010, când s-a prescris fapta.
Al doilea caz înregistrat acum cu AN este cel al afaceristului băcăuan Lucian Băbuş zis „Versace", care şi-a găsit moartea în 2003, într-un mod ce aminteşte de răzbunările mafiote: ucis, incendiat şi aruncat pe câmp.


Dacă în cazul Negoiţă a fost vorba de un bolnav psihic, în cazul „Băbuş" s-a considerat că asasinatul au fost "urmarea legăturii victimei cu persoane dubioase".
Despre cazul "comisar Iorga" se ştie că e opera unor mafioţi locali, dat fiind faptul că, înainte de atacul cu sticle incendiare, petrecut în mai 2005, poliţistul de la Crimă Organizată desfiinţase câteva reţele de trafic de carne vie şi înfundase interlopi periculoşi. Dacă vor fi descoperiţi, autorii atacului vor fi judecaţi pentru tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav.


În fine, ultimul caz cu AN aflat în lucru este cel al rusului Serghez Matsuiev, găsit mort în martie anul trecut, într-un autotren parcat pe DE 84. "TIR-ul se afla într-un refugiu, între localităţile Albina şi Valea Cînepii, iar victima fusese ucisă cam de vreo două zile. Se fac cercetări pentru identificarea autorului", a precizat procurorul criminalist Mădălin Năvădaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite