Brăila: Romii au rămas în continuare analfabeţi, deşi s-au cheltuit sute de mii de euro pentru educarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursarii sunt cel mai greu de integrat în societate
Ursarii sunt cel mai greu de integrat în societate

2.500 de romi sunt înscrişi primar şi gimnazial. 30 % dintre etnici au studii primare, 25 % au studii gimnaziale, alţi 25 % au studii profesionale, 10 % dintre aceştia nu au studii deloc.

Numeroasele proiecte pe educaţie care au fost concepute şi demarate pentru a veni în sprijinul romilor din Brăila au ajutat doar un mic procent dintre etnici.

"La nivelul judeţului Brăila un număr de aproximativ 2.500 de elevi romi sunt cuprinşi în cadrul învăţământului primar şi gimnazial, dintre care 400 studiază limba romani şi istoria romilor", spune Săndel Grosu, consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru Romi, care continuă precizând că dacă în 2005 se predau aceste discipline în 21 de şcoli, acum acest lucru se întâmplă doar în nouă unităţi.

"S-au promovat măsuri afirmative în ceea ce priveşte accesul romilor pe locurile speciale destinate acestora în universităţi şi şcoli militare. Astfel, în perioada 2005 - 2009 peste 100 de tineri romi au fost consiliaţi pentru a candida pe un loc destinat etniei romilor şi ştim că 50 % dintre aceştia sunt studenţi", a mai spus Săndel Grosu.

Sunt şi exemple pozitive

Proiectele care sunt în curs de derulare vin în sprijinul romilor pentru ca aceştia să obţină competenţe profesionale/educaţionale care să le asigure un loc de muncă pe viitor. Chiar şi în aceste condiţii, sub un procent dintre romi au studii superioare.

"Paradoxal, părinţii ştiu să citească şi tinerii, nu. Din datele pe care le avem, apreciem că structura populaţiei rome privind nivelul de calificare este următorul: 5 - 10 % au studii liceale, 25 %- studii profesionale, 25 % au între patru şi opt clase, iar 30 % au între o clasă şi patru clase. Restul de 5 - 10 % nu au studii", a punctat consilierul.

La polul opus sunt etnicii romi care au reuşit să aibă un statut deosebit. Alexandru Graur din Şuţu este profesor de matematică, Corina Ceamă este profesor de limba română, Anişoara Parnică este jurist, Crinuţa - Mariana Maarouf este psihopedagog şi lista poate continua.

Unii etnici au înţeles că este extrem de important să-şi lase copiii la şcoală şi să le încurajeze pasiunile.

"Am cinci copii, din care trei merg la şcoală. Doamna învăţătoare m-a chemat la şcoală şi mi-a arătat că am copii care învaţă bine şi mi-a explicat că trebuie să facă şcoală ca să aibă un loc de muncă. Sunt de acord cu ea şi copiilor le place să facă şcoală", ne-a spus Larisa, 40 ani, de etnie romă.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite