Brăila: Carte de pe vremea prinţului Ghica, în colecţiile Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazania de la 1858 este scrisă cu alfabet chirilic
Cazania de la 1858 este scrisă cu alfabet chirilic

Secţia „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional" din cadrul bibliotecii publice deţine, la ora actuală, mii de volume - majoritatea piese de patrimoniu sau incluse în grupa „carte rară".

Printre cărţile de o rară frumuseţe aflate aici, este şi o Cazanie (carte religioasă de învăţătură) tipărită la 1 august 1858, în Tipografia Naţională şi pe cheltuiala lui Iosif Romanov (posibil rudă cu familia imperială rusă).

O carte de tâlcuirea Evangheliilor

„Textul capitolelor cuprinde frontispicii cu tematică religioasă, vigniete de o rară măiestrie. Se fac trimiteri la textul Bibliei, cu note de subsol la majoritatea paginilor", a precizat şeful Secţiei Colecţii Speciale, din cadrul BJPI, Ion Volcu.

Volumul aflat la bibliotecă este tipărit în română, dar cu caractere chirilice. Titlul - o raritate - este scris în roşu, albastru şi negru şi este încadrat într-un chenar cu ornamente geometrice şi florale.

Pe versoul paginii de titlu este o gravură cu scena Învierii Domnului. Cartea, de dimensiuni 37 cu 23 cm, are 420 de pagini şi coperţi îmbrăcate în piele maro, cu ornamente.

Are următorul titlu: „Cazanii ce cuprind în sine Sfintele Evanghelii tâlcuite/ a duminicilor de peste an şi Cazaniile Sinacsarelor la praznicele împărăteşti şi ale sfinţilor celor mari din cele 12 luni ale anului/ la care s-au adaus Cazania Sf. Dimitrie Basarabov, a Sf. Filofteia de la Argeş, a Sf. Nicodim cel Sfinţit ce se află la Mănăstirea Bistriţa de peste Olt şi viaţa Sf. Mucenic Ioan Românul".


Tipăritura a ieşit de sub teascuri "în zilele Măriei sale Prinţului Alexandru Dimitrie Ghica, caimacamul Ţării Româneşti".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite