Brăila: AH1N1/Tratamente prescrise şi de medici: ardei iuţi, usturoi, ceapă şi ţuică fiartă cu piper împotriva gripei porcine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardei iuţi, usturoi, ceapă şi ţuică fiartă cu piper leacuri împotriva gripei porcine
Ardei iuţi, usturoi, ceapă şi ţuică fiartă cu piper leacuri împotriva gripei porcine

Cârnaţii de Pleşcoi, ciorba cu ardei iuţi şi ţuica fiartă cu piper negru ar putea fi, cică, soluţii de bază în combaterea porcinei. Până şi unii medici recomandă asemenea tratamente.

Mâncărurile condimentate cu piper, ardei iute şi usturoi ar putea ţine virusul gripei porcine departe de organism. Cel puţin asta este convingerea şefilor Direcţiei de Sănătate Publică din Buzău, care le recomandă tuturor buzoienilor să mănânce condimentat în această perioadă, pentru a-şi mări rezistenţa la boli.

Vârful epidemic este anunţat pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, iar specialiştii de la DSP sunt îngrijoraţi de numărul mic al celor care au ales să se imunizeze prin vaccinare.

Totuşi, autorităţile sanitare le oferă scepticilor alternative mai puţin dureroase şi riscante, sfătuindu-i să îşi îmbunătăţească imunitatea prin mâncare.

„Un regim alimentar cu multe condimente ajută la crearea unei rezistenţe generale mai mari a organismului. Eu le recomand tuturor să aibă la masă ardei iute, usturoi, piper, cimbru, pentru că aceste condimente grăbesc tranzitul intestinal, şi elimină toxinele. Ardei iute la ciorbă şi cârnaţii de Pleşcoi ar putea fi un astfel de meniu. Mare grijă trebuie să aibă cei cu probleme digestive sau hemoroizi, cărora nu le este indicat să mănânce condimentat", a declarat medicul Venera Axinte, directorul adjunct al DSP Buzău.

Medicul Venera Axinte, specialist în siguranţa alimentară, avertizează însă că regimul alimentar bazat pe condimente nu garantează imunizarea totală împotriva virusului AH1N1.

„Condimentele îţi ridică rezistenţa generală dar nu este strict direcţionată către AH1N1. În acst caz, doar vaccinul oferă protecţie certă", ne-a declarat medicul Axinte.

În judeţul Buzău au fost înregistrate până în prezent 397 de suspiciuni, dintre care 147 au fost confirmate. Au fost depistaţi cu gripă porcină şapte preşcolari şi 48 de elevi.

La Buzău a fost înregistrat la finele anului trecut şi un caz de deces din cauza gripei porcine, respectiv o femeie care suferea de obezitate. Cu toate acestea, doar 3.000 de persoane au mers să se vaccineze.

Modelul moldovenesc „de succes"

Folosirea de condimente ca leac anti-porcină nu este o idee chiar nouă. A fost promovată în urmă cu două săptămâni în Republica Moldova.

Printr-un ordin al ministrului Apărării, ofiţerii şi soldaţii din unităţile militare moldovene au primit măşti de protecţie dar şi 15 grame de usturoi şi 25 de grame de ceapă pe zi, în plus faţă de gramajul obişnuit pentru o zi.

Până acum , nimeni nu a demonstrat ştiinţific că usturoiul, ceapa sau aredeiul iute ar combate gripa porcină. Dimpotrivă, se pare că efectul acestora vasodilatator ar creşte şi mai mult riscul infectării.

Focşani: E bun usturoiul, dar nu ca vaccinul!

Medicii nu dezaprobă în totalitate metodele de prevenţie aplicate de ţărani însă atrag atenţia că acestea nu au putere să stârpească virusul gripei porcine.

"Aceste metode rudimentare de prevenţie reduc infecţia, usturoiul poate creşte un pic imunitatea organismului dar nu au puterea să distrugă virusul. Ştiinţific, tot vaccinul antigripal rămâne valabil", ne-a declarat dr. Marina Maiorov, epidemiolog în cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Medicii din Brăila nu cred în „puterea ardeiului"

Dr. Andreia Gavrilescu, şef Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila spune că orice recomandare de genul usturoi sau produse condimentate nu ţine de medicina clasică.

„Aceasta este medicină naturistă şi nu pot să spun nimic despre aşa ceva. Eu recomand vaccinul ca metodă de protejare împotriva gripei porcine", este de părere medicul.

La ţară, fiertură iute e la putere!

De gripa nouă au auzit aproape toţi sătenii din comuna gălăţeană Tuluceşti. Însă când vine vorba de prevenire părerile sunt împărţite. Unii vor să se vaccineze, alţii nici nu vor să audă de seringă.

Teama de complicaţii şi încrederea în leacurile băbeşti îi ţin în propria ogradă.

„Ştiu că putem merge la Galaţi, dar nu mă vaccinez. Am auzit pe la televizor că nu este prea sigur şi nu vreau să mă capăt cu cine ştie ce alte boli de pe acolo. Merg pe ce ştim din bătrâni că alungă gripa. Usturoi mult peste găină şi gata. Aşa ne întărim organismul, cu usturoi şi arde iute. Dacă tot ne ajunge boala, dăm cu rachiu fiert sau cu vin fiert, iute, cu mult piper. Mai punem o mămăligă fierbinte sau huşte (n.r. - tărâţele care rămân pe fundul putinei de borş) pe piept şi gata", a spus Valerica Munteanu.

Emilia Bernea, în vârstă de 66 de ani, are încredere în ventuze sau frecţii cu gaz lampant, deşi a făcut vaccinul antigripal clasic. Marin Bernea (60 ani) mizează tot pe alcool dat în clocot: „Ţuică şi vin, fierte cu mult piper, astea sunt sfinte".

În schimb, Petrică Bârla (50 de ani), este hotârât să-şi administreze vaccinul împotriva virusului A H1N1.

„Se îngroaşă gluma. Altădată mergea cu usturoiul şi ardeiul iute, dar nu mai ţine la virusul asta. S-au dus vremurile când ne descurcam cu leacurile băbeşti, aşa că eu o să merg zilele acestea la Galaţi, să mă vaccinez", a spus nea Petrică.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite