Brăila:Viorica Moşescu şi-a dedicat viaţa învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Viorica Moşescu, directorul Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci"
Prof. Viorica Moşescu, directorul Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci"

De 20 de ani, Viorica Moşescu îi învaţă pe elevii Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci" tainele fizicii. De-a lungul vremii, prin mâinle sale au trecut mii de elevi.

                                              Profil

Născută. 12 ianuarie, 1965, Brăila

Studii. Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică, Masterat în „Management financiar şi administraţie publică"

Ocupaţie. profesor fizică, directorul Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci"

                                              Familie. necăsătorită

De 20 de ani, viaţa ei se întrepătrunde cu existenţa Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci". Practic, istoria şi evoluţia renumitului colegiu brăilean se împleteşte de două decenii cu activitatea didactică a profesoarei Viorica Moşescu.

I-au trecut prin mână atâtea şi atâtea generaţii de elevi, iar satisfacţiile pe care le-a avut de-a lungul vremii nu pot fi măsurate. „Culeg roadele muncii vara, iar bucuria este şi mai mare, când după ani şi ani primesc telefon de la foştii elevi care întreabă ce mai face diriginta lor sau profesoara de fizică", ne povesteşte Viorica Moşescu.

S-a întors la liceul pe care l-a urmat

La câţiva ani după finalizarea facultăţii, visul său a devenit realitate. S-a întors la Brăila şi a ocupat prin concurs, în 1990, postul la catedra de fizică a liceului, unde cu ani în urmă, ea însăşi fusese elevă.

A obţinut gradul didactic II în 1994 cu nota maximă şi gradul didactic I în 1997 tot cu notă maximă. Elevii săi au obţinut rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat şi de admitere la facultate, precum şi la olimpiade şi concursuri de fizică.

Din 2005, Viorica Moşescu ocupă funcţii de conducere în instituţia de învăţământ. Mai întâi a fost director adjunct, iar din 2008 este director plin al Colegiului „Gh. M. Murgoci".

„M-am prezentat la concursul pentru directori la îndemnul colectivului de cadre didactice a Colegiului „Murgoci". Fără susţinerea colegilor nu aş fi făcut acest pas", îşi aminteşte Moşescu. Sub conducerea profesoarei de fizică, Colegiul „Gh. M. Murgoci" a primit, în 2008, titlul de Şcoala Europeană. „Un colegiu de elită care pregăteşte elita viitorului", mai adaugă profesoara.

De microbul fizicii s-a molipsit în liceu

Prof. Viorica Moşescu, directorul Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci"

Sufletistă, perfecţionistă şi un foarte bun strateg, profesoara Viorica Moşescu este deschisă oricărei propuneri şi încurajează creativitatea. Colaborează foarte bine cu Asociaţia de Părinţi a colegiului şi în egală măsură, cu Consiliul Elevilor. „Când am luat concursul de directori m-au chemat şi mi-au oferit un buchet mare de flori. Elevii sunt extraordinari", completează profesoara.

De microbul fizicii s-a molipsit în liceu. Viorica Moşescu ne-a dezvăluit că în alegerea facultăţii a contat foarte mult impactul pe care l-a avut asupra ei, în liceu, profesoara de fizică Valeria Stratan.„Mi-a sădit în suflet pasiunea pentru fizică. Pentru mine a fost un exemplu de profesionalism, de exigenţă, de corectitudine", ne spune Viorica Moşescu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce păreri aveţi despre schimbările din învăţământ?

V.M.: „Sunt dese şi incoerente. În fiecare an se schimbă planul cadru, se schimbă manuale. De cele mai multe ori, schimbările produc tensiuni în rândul elevilor, al părinţilor şi al profesorilor. Ele au un impact mai mare asupra elevilor şi părinţilor, profesorii adaptându-se mai repede, datorită pregătirii şi experienţei profesionale".

Ce ar trebuie schimbat?

V.M.: „Sistemele de evaluare ar trebui să fie simplificate, dar totuşi să fie menţinute cele de exigenţă. Elevul când pătrunde într-un ciclu de învăţământ ar trebuie să cunoască modul de evaluare până la finalizarea studiilor".

ce-i place

„Îmi place să lucrez cu elevii buni şi foarte buni, să-i fac să înţeleagă tainele fizicii, deoarece în jurul nostru multe fenomene au explicaţie fizică. De asemenea, îmi place să fac învăţământ de calitate. În particular, ador să citesc o carte bună de câte ori am ocazia. Îmi plac lucrurile concrete, bine realizate şi duse până la capăt".

ce nu-i place

„Oamenii mincinoşi şi duplicitari. Nu pot suporta minciuna şi oamenii care nu au cuvânt. Îmi displac lucrurile făcute de mântuială, fără valoare sau cele începute şi neterminate. Iar dacă ar fi să vorbim despre societate, vă spun că nu-mi place nesinguranţa pe stradă".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite