Brăila:Tramvaie silenţioase cum n-a mai văzut “Dorobanţiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se lucrează la turaţie maximă
Se lucrează la turaţie maximă

Sistemul pe care sunt montate liniile va permite o rulare extrem de lină, ca pe o pojghiţă subţire de gheaţă. Locuitorii de pe strada Dorobanţi aşteaptă să se termine lucrările pentru a se convinge dacă scapa cu adevărat de zgomotul tramavaielor şi de trepidaţii provocate de acestea şi până acum le-au crăpat pereţii

O porţiune din bulevardul Dorobanţilor, cea care a intrat prima etapă a lucrărilor de reabilitare, este deja gata. Este vorba de ieşirea din municipiul Brăila, spre şoseaua către Galaţi, pe dig.

Şoferii nu mai sunt acum nevoiţi să ocolească prin Brăiliţa, ca să ajungă pe acest drum.

Terasamentul de un metru cele două straturi de caucuic, folia de polietilenă şi fierul beton.

Dacă pentru brăileni ocolul nu era o necunoscută, pentru turiştii care au ales să tranziteze municipiul în drumul spre litoral, ocolirea care să făcea până zilele trecute era o adevărată capcană.

"Deşi se spune că a nimerit orbul Brăila, trebuie să recunosc că în cazul meu a fost mai complicat. Am urmat sfatul GPS şi m-am înfundat, pentru că noul drum nu era recunoscut de sistem. A trebuit să ocolesc, nu chiar pe unde trebuie, dar m-am descurcat în cele din urmă. Acum, la întoarcere, când am fost condus de un brăilean am înţeles cât de mult am ocolit", ne-a declarat Aurelian Bandac, din Iaşi.

Forfotă pe şantier

La tronsonul dintre străzile Calea Galaţi şi strada G-ral Ieremia Grigorescu se lucrează din plin la noua cale de rulare a tramvaielor.

"Pentru prima dată se foloseşte un sistem de beton turnat pe două straturi separate de cauciuc, aşezate pe un trasament de piatră cu nisip gros de aproape un metru. Liniile nu sunt aşezate direct pe beton ci pe un alt strat de cauciuc. Specialiştii afirmă că în felul acesta vibraţiile transmise prin calea de rulare scad cu până la 70%", ne-a informat ing. Cornel Săndulescu, directorul Braicar SA utilizatorul noilor linii.

"După ce vom da în folosinţă linia, normal ar fi ca tramvaiele să meargă ca pe peliculă de gheaţă. Lin, fără zdruncinături, nici măcar de amplitudine redusă", ne-a declarat Marian Dascălu, muncitor pe şantier.

Cel mai greu de convins că noua cale de rulare va fi una silenţioasă sunt locuitorii riverani.

Drăghia Vasile

"Linişte pe Dorobanţi nu a mai fost de când s-a pus linia de tramvai. Casa mea este relativ nouă, are doar 22 de ani şi este construită conform normelor, dar cu toate acestea în timp au mai apărut crăpături în pereţi, generate de vibraţiile transmise de tramvaie. Sper că acum, având în vedere cum arată lucrarea, necazurile avute să dispară ca prin farmec. Rămâne de văzut dacă va fi aşa sau nu", şi-a exprimat suspiciunile Constatin Baicu, de 67 de ani, care locuieşte într-un imobil situat pe bulevardul Dorobanţilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite