EXCLUSIV:Lista neagră a marilor poluatori care otrăvesc Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluările accidentale sunt în număr din ce în ce mai mic
Poluările accidentale sunt în număr din ce în ce mai mic

„Conpet"- Filiala Perişoru este pe primul loc datorită scurgerilor de combustibil, iar „Complexul de Porci" este pe locul doi. Din 2009 şi până acum, au fost 26 de poluări accidentale, în timp ce în 2008 au fost 31 de astfel de incidente. Cel mai mare poluator rămâne „Conpet", iar cauza este reprezentată de uzura conductelor de transport produse petroliere.

În 2009, pe teritoriul judeţului Brăila s-au produs 26 de poluări accidentale, cu cinci mai puţine faţă de 2008 când în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila (APM) Brăila au fost 31 de incidente.

Primul loc în topul poluatorilor în ocupă „Conpet" Ploieşti cu un număr de 16 accidente din care 15 au afectat factorul de mediu sol şi una apă - canal desecare Perişoru, toate cu produse petroliere provenite din conductele de transport şi datorate uzării acestora.

Pe locul doi se situează „Complexul de Porci" cu un număr de trei poluări ale solului cu ape reziduale provenite din conductele de evacuare, tot din cauza uzurii acestora.

Pentru înlăturarea poluării solului cu ape reziduale s-a vidanjat apa uzată şi s-a curăţat terenul, iar pentru eliminarea poluării cu produs petrolier s-a folosit material petroabsorbant după care s-a realizat decopertarea şi depozitarea într-o zonă aflată pe Rampa Cireşu urmată, în final, de livrarea către o firmă specializată pentru eliminare.

Incendiile sunt nelipsite

Pe teritoriul Ocolului Silvic Lacu Sărat s-au înregistrate şase incendii de vegetaţie din cauza mucurilor de ţigări nestinse aruncate la întâmplare, plus temperaturile ridicate din această vară.

Pe ruta Făurei - Cireşu un vagon încărcat cu uree aparţinând CFR Marfă a fost vandalizat. Aproximativ patru tone de uree s-a împrăştiat pe sol. Echipa de intervenţie a încărcat ureea granulată de pe terasament într-un vagon acoperit şi asigurat, prevenind astfel poluarea solului.

„Din cele 26 de poluări accidentale în 25 de cazuri a fost afectat factorul de mediu sol şi doar într-un caz apa dintr-un canal de desecare", a precizat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM.

În anul 2008 au fost înregistrate 31 de poluări accidentale minore. În 25 dintre cazuri solul a fost afectat, iar apa în alte trei cazuri. Poluarea s-a produs în 27 de cazuri cu produse petroliere, în majoritatea situaţiilor ca urmare a uzurii conductelor de transport ale "Conpet" şi în patru cazuri cu apa uzată rezultată de la "Complexul de Porci".

Şi în 2008 a fost înregistrat un incendiu pe un teren în suprafaţă de aproximativ patru hectare ce a fost cultivat cu grâu, aparţinând "Complexului de Porci" şi a cărui cauză probabilă a fost autoaprinderea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite