UPDATE Campion pe punctul de a pleca din ţară, Bogdan a prins crucea Bobotezei pentru a noua oară consecutiv!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Vasiliu s-a numărat din nou printre temerarii care au sărit în apa rece ca gheaţa a DunăriiTânărul şi-a făcut actele să părăsească ţara, însă a amânat plecarea fiindcă a vrut să participe pentru a noua oară consecutiv la competiţia de prindere a crucii Bobotezei.

Sute de credincioşi la slujba de Bobotează oficiată în Catedrala "Naşterea Domnului" din Brăila (GALERIE FOTO) 

Înotătorul care este un adevărat recordman al întrecerii are toate demersurile făcute pentru a emigra. Dar pentru că mai are puţin timp până când se va stabili definitiv pe alte meleaguri, în Australia, nu a ratat ocazia de a se arunca după cruce pentru a noua oară.

image

Una dintre crucile salvate de el din apa fluviului a ajuns la finanţatorul echipei Steaua Bucureşti Gigi Becali.

„Chiar eu i-am dus crucea pe care Becali a sărutat-o cu evalvie şi pe care a cumpărat-o de la mine. Există o datină de altfel în acest sens, care spune că acela care cumpără crucea de Bobotează se va bucura de ocrotirea divină tot anul", ne-a povestit Bogdan Vasiliu, de 29 de ani.

„Gigi Becali a fost deosebit de primitor pentru că nu uită că este originar din Vădeni", ne-a mai spus înotătorul.

CITIŢI ŞI:

VIDEO/Vezi aici ce tradiţii au românii de Bobotează

Tradiţii de Bobotează/ Prizonierii erau primii recuperatori ai Crucii Sfinte

Tradiţii de sute de ani

Tot de Bobotează, într-una dintre cele mai vechi localităţi de pe teritoriul judeţului, unde s-au descoperit urme de aşezare încă din neolitic, Tichileşti, se desfăşoară de sute de ani, un obicei mai puţin cunoscut.

image

După slujbă, preotul satului binecuvântează caii cărora proprietarii le pregătesc harnaşamente noi, cu canafi şi zurgălăi. După aceea, toţi tinerii care au cai participă la o cursă de hipism pe islazul comunei, iar cel mai bun dintre călăreţi primeşte un premiu de la unul dintre locuitori înstăriţi ai localităţii.

„Nici anul acesta nu voi face excepţie. În această zi, nu doar oamenii ci şi caii îmbracă straie de sărbătoare. În fiecare an, cel care câştigă cursa este recunoscut neoficial ca staroste peste toţi posesorii de cai. De altfel, ambiţia cu care concurează sătenii la acest concurs este demnă de remacat. Premiul pus în joc, anul acesta, este de 150 lei - locul I şi câte 100 lei pentru locurile II şi III", ne-a declarat Gicu Davidescu, primarul Tichileştiului.

În municipiu, s-au făcuit cinci tone de agheazmă numai pe faleză şi s-a mers în procesiune de la Catedrală până la fluviu, acolo unde s-au sfinţit apele.

image

În satele din nordul judeţului, sătenii iau apa sfinţită de Bobotează de la Biserică şi udă cu ea animalele din ogradă pentru a fi ferite de boli tot anul.

Ei păstrează sub icoană o sticluţă cu Agheasmă cu care, în primăvară, atunci când ies la muncile câmpului, stropesc ogorul pentru o recoltă bună.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite