Brăila:Negustorii de lemne, asaltaţi de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marfa este despicată astfel încât clienţii să nu se mai chinuie cu ea
Marfa este despicată astfel încât clienţii să nu se mai chinuie cu ea

În Chercea şi Brăiliţa puţinii negustorii de lemne de foc şi-au făcut provizii şi îi aşteaptă pe brăilenii care nu mai au bani de gaze. Preţul pentru un metru ster de lemn este comparabil cu cel de anul trecut. În plus, comercianţii oferă ca bonus transportul gratuit la domiciliul clientului.

Costul exagerat al gazelor naturale i-a determinat pe mulţi dintre cei care locuiesc la case şi se încălzesc fie cu centrale de apartament fie cu sobe de teracotă alimentate cu gaze, să-şi reamintească de vremurile când lemnele erau sursa de bază pentru încălzirea locuinţelor.

„Avem la vânzare lemne de esenţă tare la acelaşi preţ ca anul trecut, adică 120 de lei metrul ster. Îl transportăm gratuit la domiciliul cumpărătorului. Avem fag şi frasin. Dar avem, destul de puţin însă şi brad, numai bun de băgat în foc de Crăciun, să dea miros de răşină în casă", ne-a declarat Viorel Dună, într-o scurtă pauză de despicat lemne.

Lemnele sunt pregatite pentru clienţi

În funcţie de puterea calorică, lemnele pot avea şi preţuri mai ridicate. Nu însă mai mari ca anul trecut. Aşa spre exemplu, metrul ster de stejar şi salcâm poate urca până la 150 de lei.

„Dar cu un metru de salcâm încălzeşti cât cu doi steri de fag care este tot lemn de esenţă tare. Salcâmul însă dă cel mai bun foc. Iar pe jarul de la stejar, în sobă iese seara un grătar de nu se poate", ne-a spus Ion Teodor, un client care a venit să se tocmească pentru vreo trei metri steri.
Pentru a fi pe placul clienţilor, oamenii au făcut stelaje din lemn în care intră fix un metru ster. Iar lemnele sunt debitate pe lungime la 1 sau 2 metri.

Cheltuială inutilă

Mulţi dintre cei care şi-au montat centrale termice sunt acum supăraţi că evoluţia preţurilor îi face să revină la sobe.
„O să păstrez centrala doar pentru apa caldă în rest, voi încălzi cu lemne. Dacă acum vine factura la 80 de lei, când nu am folosit decât aragaz şi apă menajeră, vă daţi seama cât va veni la iarnă. Şi dacă va fi iar o vreme rece ca anul trecut, nu ştiu cum vom scoate cămaşa", ne-a declarat Marian Constantin, locuitor pe strada Deva în Cartierul Chercea.

Lemnele din Vrancea, o alternativă

Pentru brăilenii deţinători de sobe de teracotă care nu îşi permit să ia lemne cu 120 de lei metrul ster, există şi posibilitatea cumpărării combustibilului de la vrâncenii care vin în Brăila, cu lemne aduse direct de la pădure. În acest caz însă, deşi preţul mărfii este mai mic, cumpărătorul trebuie să plătească separat transportul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite