Brăila:Minorii de la Penitenciarul Tichileşti şi-au povestit faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva minori aflaţi în detenţie la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti le-au spus altori copii şi adolescenţi, cum să facă să nu greşească în faţa legii.

În cea de-a doua zi din „Săptămâna prevenirii criminalităţii", Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Brăila au organizat o întâlnire la care au participat minori aflaţi temporar în stare privativă de libertate la Penitenciarul Tichileşti şi minori care au săvârşit o faptă penală, dar care nu răspund penal.

Activitatea este organizată cu sprijinul Compartimentului de Asistenţă şi Sprijin pentru Readaptarea Copilului cu Probleme Psihosociale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care are în grijă copii ce prezintă probleme de adaptare şi relaţionare, comportament antisocial sau care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, beneficiarii indirecţi ai compartimentului fiind familiile /reprezentanţii legali ai acestora, precum şi comunitatea locală.

Organizarea unei astfel de activităţi a pornit de la premisa că poveştile de viaţă ale tinerilor deţinuţi îi vor ajuta pe copiii care deşi au încălcat legea, să nu mai greşească de acum înainte.

Minorii şi tinerii aflaţi în detenţie la Penitenciarul Tichileşti le-au povestit cum au cedat în faţa presiunii grupului din care făceau parte. Provocaţi de alte persoane din anturaj, cei mai mulţi dintre ei au săvârşit infracţiuni pentru care acum petrec ani grei de închisoare. Desconsiderând sfaturile părinţilor au crezut că prietenii sunt cei mai importanţi, că în faţa lor trebuie să braveze.

De când sunt la închisoare, singurele persoane care se interesează de ei, care vin la poarta penitenciarului din diferite zone ale ţării şi care suferă că ei sunt în detenţie, sunt părinţii. Acei părinţi care păreau cicălitori şi care le atrăgeau atenţia cu privire la grupul de prieteni.

„Copiii care au săvârşit o faptă penală, dar care nu răspund penal au aflat cât de uşor este să încalci legea şi cât de multă suferinţă urmează după o astfel de faptă. Au aflat că libertatea de care se bucură datorită vârstei, deşi au comis o infracţiune, valorează enorm faţă de viaţa dictată de alţii în regimul de detenţie. Şi ei sunt pedepsiţi, prin supravegherea din partea asistenţilor sociali care verifică în permanenţă daca au un comportament corespunzător. Dar au şansa să nu mai greşească. Nu trebuie decât să meargă la şcoală, să asculte părinţii şi profesorii, să fie atenţi la grupul de prieteni cu care îşi petrec timpul liber", a precizat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila.

Activitatea a avut ca scop atât conştientizarea minorilor care au săvârşit o faptă penală, dar care nu răspund penal, pentru evitarea comportamentelor antisociale, cât şi sensibilizarea celor care se află în detenţie la Penitenciarul Tichileşti, astfel încât să nu mai greşească în faţa legii, după ce îşi vor fi ispăşit pedeapsa şi vor fi liberi.

La întâlnire au participat poliţişti de la compartimentele Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, psihologul de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, şeful Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Brăila, asistenţi sociali şi psihologi de la Compartimentul de Asistenţă şi Sprijin pentru Readaptarea Copilului cu Probleme Psihosociale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi părinţi ai minorilor care au săvârşit o faptă penală, dar nu răspund penal.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite