Brăila:După tradiţie, barcagiii au scos ambarcaţiunile la apă înainte de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au înfruntat iarna pe mal micile ambarcaţiuni ale brăilenilor au fost date la apă. Sâmbătă, în ciuda vremii nefavorabile mulţi dintre ei au plecat în zona inundabilă a Insulei Mari a Brăilei de unde au adus ramuri de salcie care duminică vor fi împărţie credincioşilor în ziua de Florii.

Este de altfel o tradiţie ca bărcile să fie date la apă înainte de Florii, iar primul drum să fie acela d e a aduna ramuri de salvie care vor fi împărţite în biserici, la marea sărbătoare religioasă.

Într-o scriosoare din 1782 un marinara austriac, Jochen Gerlach scria :

"Deşi este oraş turcesc, cu moschei şi minarete, de Florii, cum numesc cei din partea locului ziua Intrării lui Hristos în Iersusalim, preoţii locului urcă îm bărci şi merg în Balta Brăilei de unde aduc ramuri de salcie pe care le împart credicioşilor".

Acelaşi marinar scria că „deşi stăpnirea este turcească toţi cei care locuiesc în Brăila vorbesc aceeaşi limbă, a banului, negoţului şi navigaţiei. Un osmalâu este bine primit în casa oricărui creştin la fel orice creştin este binevenit în casa musumanului. Chiar şi papistaşii (credicioşi catolici) piemontezi aflaţi în număr mare în cetate se bucură d eaceleaşi drepturi de parcă toţi ar fi de-un neam".

Cu alte cuvinte tradiţia are o vechime recunoscuită

„Mă duc să adun crengi tinere de salcie pentru că mâine sunt Floriile la rugămintea preotului paroh unde aparţin. În fiecare an dau barca la apă în sâmbăta de dinainmtea Foriilor şi fac acest gest.", ne-a declarat Marin Tătaru, barcagiu brăilean

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite