Se caută soluţii pentru salvarea CET-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile municipale încearcă să găsească o cale pentru a menţine preţul gigacaloriei şi astfel să stopeze debranşările. Doar aproape un sfert din locuinţele brăilenilor mai sunt racordate la sistemul centralizat, iar alte noi debranşări ar amplifica iremedial probleme financiare ale CET.

SC "CET" SA Brăila are mari probleme, pentru că adună din iarnă în iarnă, datorii către furnizori şi municipalitate. Asta ar fi doar una din problemele societăţii de termoficare, cea mai arzătoare fiind dată de faptul că, an de an, numărul abonaţilor la sistemul centralizat scade vizibil. Din totalul de 53.000 de apartamente existente în municipiul Brăila, doar 13.200 mai sunt în continuare branşate la CET.

În acest moment, datoria către bugetul general consolidat este de 1,99 milioane lei, iar din această sumă, 1,97 milioane de lei o reprezintă datoria către asigurările sociale, în timp ce diferenţa se îndreaptă către asigurările de sănătate şi şomaj.

CET-ul are datorii şi către furnizorul de gaze iar dacă acestea nu se vor achita, oamenii vor avea surprize la iarnă, CET-ul putând fi în imposibilitate de a mai livra agent termic, datorită faptului că furnizorii de gaze nu mai sunt dispuşi să-i păsuiască cu achitarea datoriilor.
Pentru a mai recupera din sumele datorate de asociaţiile de locatari către CET, acesta a dat în judecată mai multe dintre cele care au acumulat debite istorice imense către frunizorul de termoficare.

Preţul gigacoloriei încă nu se schimbă

Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila, a liniştit populaţia anunţând că preţul gigacaloriei va rămâne la fel ca iarna trecută. "În oraşul nostru, preţul stabilit pentru populaţie rămâne de 192 lei pe gigacaloriecal. CET Brăila, cel puţin pe reglementările actuale, are acelaşi preţ al gazului. Dacă acest preţ va rămâne constant, atunci şi costul gigacaloriei va rămâne acelaşi", a declarat Aurel Simionescu.

Cel mai îngrijorat de soarta societăţii s-a arătat consilierul local Silviu Mangiurea. Acesta a spus că atât situaţia tehnică a CET, cât şi cea financiară, este una destul de dificilă, ceea ce determină necesitatea găsirii unei alte surse de energie termică. „Trebuie să ne gândim la o alternativă, care să ne permită preţuri care să avantajeze cetăţenii şi care să permită Primăriei să nu mai apeleze la subvenţii", a declarat Mangiurea.

În acest moment, se mizează pe modernizarea reţelelor în urma cărora să se reducă pierderile din sistem. Pentru acest an sunt programate lucrări în valoare de 700.000 de lei

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite