Balta Brăilei, salvată de febra aftoasă cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumplita boală care afectează îndeosebi mistreţii şi căprioarele le dă, însă, fiori reci vânătorilor. Vânătorii din judeţ şi rangerii din Rezervaţia Naturală Balta Mică a Brăilei monitorizează permanent starea efectivelor din zonele lor de competenţă. Insula este, acum, inundată.

Animalele din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei sunt salvate, deocamdată, fiindcă toată zona este plină de apă.
După ce febra aftoasă a fost semnalată la populaţiile de mistreţi din Burgas-Bulgaria, autorităţile abilitate au trecut la o monitorizare şi supraveghere atentă a efectivelor de animale cu copită despicată.


Pericolul cel mai mare îl prezintă însă vectorii liberi din fauna celor două ţări. Animalele vizate, respectiv mistreţii şi căprioarele infectate, pot trece nestingerite frontiera în zona Dobrogei. Acestea pot traversa Dunărea Veche şi virusul ajunge uşor în judeţul nostru.


Vânătoare monitorizată

„La fiecare partidă de vânătoare, oamenii noştri verifică zona unde se va desfăşura acţiunea şi toate animalele găsite moarte pe câmp sunt predate Direcţiei Sanitar - Veterinare care le face disecţia şi constată dacă este vorba de îmbolnăviri. Din păcate, dacă apare virusul, nu avem ce face, nu există leac, iar efectivele vor fi decimate", ne-a declarat Laurenţiu Radu, directorul executiv al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Brăila.
Până acum, nu s-au găsit urme ale acestei boli în fondul cinegetic de la noi. Febra aftoasă este o boală infecţioasă foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de o gravitate deosebită, speciile susceptibile fiind toate animalele cu copită despicată.


Inundaţia scapă Rezervaţia
În ceea ce priveşte arealul protejat din Balta Mică a Brăilei se pare că tocmai nivelul record al fluviului Dunărea, înregistrat în această iarnă, este cel care protejează animalele sălbatice.
„Dată fiind cota foarte ridicată, precum şi temperaturile, animalele au rămas oarecum izolate în Insula Mare a Brăilei. Este drept, în anumite locuri, ele pot traversa relativ uşor Dunărea, pe braţul Măcin. În Rezervaţie însă totul este sub apă, acum, aşa că abia la vară vom vorbi de mistreţi şi căprioare în zonă", ne-a declarat dr. ing. Radu Moisei, directorul Parcului Natural Balta Mică.


Febra aftoasă se transmite prin contact direct cu secreţii sau excreţii ale animalelor bolnave.
Virusul nu este periculos pentru oamenii care consumă carne infectată, deoarece este inactivat de sucul gastric. În Europa de vest este folosită metoda de eradicare a efectivului de animale infectate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite