Exclusiv: Amenzile pentru clădirile istorice din Brăila lăsate în paragină, pansament la picior de lemn!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără să le pese că pun în pericol vieţile concetăţenilor, noii proprietari ai clădirilor revendicate le lasă în paragină. Poliţia locală a dat până acum zeci de amenzi, dar degeaba. Acestea, de multe ori, nici nu sunt achitate la Fisc, ci sunt lăsate în plata cui va cumpăra eventual clădirea.

Multe dintre clădirile vechi de patrimoniu din municpiu au fost preluate de vechii proprietari sau drepturile litigioase sunt încă în instanţă. Numai că acestea au ajuns să fie lăsate în paragină, pentru simplul motiv că refacerea sau întreţinerea lor este foarte costisitoare.


Ceea ce însă noii proprietari ignoră cu bună ştiinţă este faptul că aceste clădiri sunt un pericol pentru oricine trece prin zonă, mai ales în această vreme.
„Apa rezultată din topirea zăpezii intră în microfisurile din tencuială, iar pe timpul nopţii îngheaţă mărindu-şi volumul. În timp, acest fenomen duce la dislocarea unor importante suprafeţe. Clădirile vechi cu faţade neîngrijite sunt un real pericol, chiar dacă sunt locuite pentru că orice fisură trebuie imediat reparată. În caz contrar, fenomenele naturale lucrează şi aşa apar necazurile", ne-a declarat Doru Drăgan, inginer constructor.


Zeci de amenzi, degeaba
La nivel de municipiu, situaţia este ţinută sub control, dar, din păcate, mai mult sub aspect pecuniar.
„Am dispus ca în toate situaţiile, Poliţia locală să ia cele mai aspre măsuri. Am avut în trecut evenimente în care bucăţi de tencuială desprinse din faţadă au provocat incidente grave soldate chiar cu decese, nu mai vrem să avem aşa ceva!", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.


Poliţiştii locali au amendat în repetate rânduri proprietarii care nu se îngrijesc de clădirile lor.
„Avem zeci de amenzi tăiate pentru cei care prin nepăsare pun în pericol trecătorii. Acţionăm conform Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 5 din anul 2003. Din păcate, amenda maximă pe care o putem da este de 750 lei, în condiţiile în care imobilele valoarează milioane de lei", ne-a declarat Jipa Traian, directorul Poliţiei Locale Brăila.
Autorităţile recomandă însă evitarea circulaţiei în zona clădirilor abandonate pentru a preîntâmpina la sigur orice fel de problemă.


„Dacă în situaţia în care am avertizat asupra pericolului asociaţiile de proprietari şi acestea au înţeles să facă reparaţii, nu la fel stau lucrurile în cazul clădirilor care, fie au proprietarii prin alte locuri, fie sunt încă în litigiu. La acestea din urmă nu putem lua nicio măsură pentru că nu au încă un proprietar de drept", ne-a mai declarat Traian Jipa.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite