Brăila:2.000 de pensionari fac Anul Nou pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au popriri pentru împrumuturi la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Casa de Pensii are în evidenţă 1.949 de pensionari cu popriri pe pensii. Cel mai mare împrumut nereturnat, pentru care s-a pus poprire, este de 121.000 de lei.

Numărul pensionarilor care ajung să se împrumute de la bănci sau de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a face faţă dificultăţilor financiare este în creştere.

Cei mai mulţi vârstnici apelează la această modalitate rapidă de a face rost de bani.

În ultima perioadă unii nu ai mai apucat să înapoieze banii împrumutaţi şi atunci au intrat în vizorul angajaţilor de la Pensii care trebuie să facă popriri pe pensii pentru ca rău platnicii să-şi achite restanţele datorate instituţiilor

"În evidenţele noastre am înregistrat până astăzi 1.949 de popriri pe pensie, în timp ce anul trecut am avut 1.297", a precizat Sorin Enache, directorul coordonator al CJP Brăila.

Soluţii legale, dar care "dor"

Creditele neachitate pot fi recuperate conform prevederilor legale din pensie, acestea putând să meargă până la o treime din cuantumul pensiei datornicului.

"Anul acesta, pentru prima dată de când sunt pensionară şi fac împrumut, am ajuns să am poprire pe cont. Nu m-am mai ajuns cu banii şi nu am reuşit să plătesc datoria. Parcă aş avea rată la bancă aşa mă simt, dar dacă altă soluţie nu este, nu am ce face. Au şi cei de la Pensii dreptate, dar nu mai sunt vremurile de altă dată când plăteam chiar mai repede împrumutul făcut", spune Dumitra Andronache, 72 de ani.

În acest moment, cea mai mare valoare care trebuie recuperată în maxim trei ani- aşa cum spune legea- se ridică la peste 120.000 de lei.

Chiar dacă pe tot parcursul anului numărul pensionarilor care se împrumută pentru a ieşi din situaţii limită este mare, de sărbători sunt şi mai multe solicitări. Mii de pensionari apelează în continuare la CARP pentru un împrumut rapid şi cu rate modice.

Împrumuturi pentru sărbătorile de iarnă

"Am o pensie destul de mică şi întotdeauna de sărbători sunt cheltuieli mari. Aşa că am decis să mă împrumut la CARP cu o sumă mică ca să am bani pentru aceste sărbători, dar şi pentru întreţinere. După gerul care a fost afară şi întreţinerea va fi pe măsură şi trebuie să fiu pregătită", spune Stoica Dragomir, 72 de ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite