Bizar: Accidente puţine, dar mai scump plătite/Angajatorii au început să facă demersuri pentru recuperarea banilor cheltuiți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi numărul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale s-a redus, cheltuielile suportate de angajatori din aceste cauze au crescut. Unii angajatori plătesc din propriul buzunar spitalizarea celor care au suferit un accident de muncă, iar apoi încearcă să recupereze banii. Deși oamenii aduc chitanțe și întocmesc dosare până acum nu au avut sorți de izbândă.

În evidenţele celor de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila sunt consemnate în primele şase luni 12 accidente de muncă, faţă de 16, în perioada similară a lui 2009. Totodată, au fost înregistrate şi două cazuri de boli profesionale, ambele în domeniul confecţiilor.

"Am avut un singur accident de muncă mortal. Se înregistrează o diminuare cu 41 % a numărului de accidente de muncă faţă de anul trecut", spune Alexandru Munteanu, director coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Topul celor mai periculoase locuri de muncă/Vezi aici care sunt domeniile de activitate cu cele mai mari riscuri

Angajaţii Compartimentului de Accidente de Muncă şi Boli Profesionale spun că în ultimii trei ani cheltuielile per total accidente de muncă şi boli profesionale aproape s-au dublat.

„Cheltuielile au crescut, cu toate că numărul accidentelor de muncă a scăzut la jumătate. Costurile prestaţiilor medicale aproape că s-au triplat faţă de acum trei ani, iar salariile au crescut de asemenea", spune Valentin Pârlitu din cadrul Compartimentului.

Acesta ne-a explicat că plata indemnizaţiei pentru incapacitate de muncă reprezintă în majoritatea cazurilor 80 %, dar poate fi şi de 100 %, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, din media veniturilor ultimilor şase luni. Astfel că în primele patru luni ale anului s-au cheltuit în total 81.230 de lei

Sistem „bolnav"

image

„O persoană care stă în spital în urma unui accident de muncă sau pentru boală profesională plătește din buzunar medicamentele necesare, apoiîncearcă să recupereze banii. Au venit angajatori care vor să recupereze sumele plătite în perioada spitalizării pentru angajații care au suferit accidente de muncă", spune Constantin Botezatu din cadrul Compartimentului de Accidente de Muncă şi Boli Profesionale al CJP Brăila care este convins că de acum încolo numărul celor care vor încerca să-și recupereze banii după ce au plătit pentru unele servicii sau medicamente sanitare va crește. 

Cu toate acestea, până acum nu a existat niciun caz în care solicitantul a reușit să recupereze banii cheltuiți pe perioada spitalizării.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite