Brăila: Biblioteca Judeţeană deţine cea mai veche carte străină de la 1637

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” păstrează un exemplar al cărţii „Antiquae Urbis Splendor”, tipărită la Roma în sec. XVII. Aceasta este şi cea mai veche carte străină aflată

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” păstrează un exemplar al cărţii „Antiquae Urbis Splendor”, tipărită la Roma în sec. XVII.
Aceasta este şi cea mai veche carte străină aflată în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila - încă de la înfiinţarea instituţiei, în anul 1881. Tipărită la Roma, în anul 1637, de către Iacobus Larousse, cartea este scrisă în limba latină, pe hârtie specială cu filigran.

„Hârtia respectivă este realizată manual, prin procedee tehnice speciale. Ea păstrează coperţile şi legătura originale, din carton şi piele de capră. Este vorba de un album cu gravuri, foarte important, realizat în secolul XVII”, ne-a declarat Ion Volcu, şeful Secţiei „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional”, din cadrul BJPI Brăila.

Carte de patrimoniu

„Antiquae Urbis Splendor” este inclusă în categoria „carte de patrimoniu” şi cuprinde gravuri splendide, realizate de un artist anonim. Cartea prezintă cele mai importante monumente antice latine (unele dispărute), în imagini şi cu explicaţii. Pentru noi, este deosebit de valoroasă, pentru că prezintă, pentru prima oară, Columna lui Traian, monumentul ce indică „naşterea poporului român”.

Preţioasa carte a fost citată, încă din perioada interbelică, într-un inventar al primelor cărţi donate bibliotecii publice şi muzeului, încă din anul 1881. Din păcate, multe dintre cărţile rare, valoroase, pe care le-a deţinut biblioteca, au dispărut fără urmă. Nu mai reprezintă niciun secret faptul că, în perioada comunistă, au fost distruse foarte multe cărţi vechi - româneşti şi străine, numai pentru faptul că erau religioase.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite