Brăila:Capodopera lui Cantemir, la Biblioteca „Panait Istrati”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Capodopera lui Cantemir, la Biblioteca „Panait Istrati”
Brăila:Capodopera lui Cantemir, la Biblioteca „Panait Istrati”

Păstrată la loc de cinste în rafturile Secţiei „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional” de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” (BJPI), lucrarea „Descrierea Moldovei”

Păstrată la loc de cinste în rafturile Secţiei „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional” de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” (BJPI), lucrarea „Descrierea Moldovei” („Descriptio Moldaviae”) a lui Dimitrie Cantemir, ediţia în limba germană de la 1771, reprezintă un bun de patrimoniu de o valoare inestimabilă.

Cartea a fost donată BJPI în 1981, cu ocazia aniversării Centenarului instituţiei, de către profesoara Lica Paulescu.

Tipărită concomitent în Frankfurt şi Leipzig (Germania), lucrarea este inclusă în categoria cărţilor vechi româneşti apărute între 1508-1830. Este imprimată pe hârtie fără filigran, având iniţiale ornate, viniete şi gravuri superb realizate.

„Descrierea Moldovei” conţine portretul şi stema domnitorului-cărturar Dimitrie Cantemir. Cuprinde o parte geografică, una politică şi o alta ecleziastică şi administrativă, precum şi o hartă a Moldovei.

Coperta volumului de la BJPI este din carton învelit în pânză gri, având o stare de conservare bună. “Descrierea Moldovei” este citată în vestitul catalog “Bibliografia românească veche”, scris în patru tomuri, între 1903-1944, de Ion Bianu, Nerva Hodoş şi Dan Simonescu. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite