Bătrâna doamnă a Dunării a început să scoată bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Borcea la prima sa iesire după reparatii, de Ziua Marinei 2009
Nava Borcea la prima sa iesire după reparatii, de Ziua Marinei 2009

Danezii şi francezii se înghesuie să se plimbe pe fluviu cu nava „Borcea", una dintre cele mai vechi din Europa. Nava „Borcea" a ajuns să fie preferata străinilor care vizitează municipiul. Deocamdată, doar elevi şi profesori veniţi din alte ţări s-au plimbat cu vaporul.

Nava Borcea a călcat cu dreptul în noul an naval. Elevilor, care au participat la un schimb intercultural desfăşurat la Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu, le-a fost dat prilejul de a face o excursie pe fluviu, pe braţul Bratocea. Deşi la data excursiei, 17 martie, vremea era destul de urâtă, cei 23 de elevi şi patru profesori veniţi din Danemarca au stat aproape tot timpul la prova navei Borcea.

„Erau încântaţi de navă, de faptul că nu are niciun fel de vibraţii. Ei credeau că motoarele cu fum, cum le-au denumit, nu mai există decât în muzee. În timpul călătoriei, profesoara care coordona elevii danezi, Lisa Rassmunssen, a venit pe puntea de comandă şi mi-a spus că această navă este cel mai extraordinar lucru pe care copiii veniţi din localitatea Horsens l-au văzut în România", ne-a spus comandantul navei, Ilie Tincu.

De altfel, elevii din Danemarca au declarat că astfel de nave, cu zbaturi, au văzut doar la Haga, la muzeul maritim, dar numai machete.

Francezii vor pe Borcea

Cazanele navei Borcea vor fi din nou puse sub presiune în data de 11 aprilie. Conducerea Colegiului Economic Ion Ghica îi va duce într-o scurtă excursie pe Dunăre pe profesorii veniţi din Franţa, la un schimb de experienţă.

Francezii au auzit de existenţa acestei nave cu totul excepţionale şi au manifestat un interesul de a o vizita. Ca atare, s-a programat o mică croazieră.
„Dacă va fi vreme frumoasă, pentru că mergem pe Braţul Cravia, oaspeţii vor putea vedea şi Insula Fundul Mare, care face parte din rezervaţia Insula Mică a Brăilei", ne-a declarat comandantul navei.

Nava Borcea a fost reparată şi restaurată anul trecut. Reparaţiile au costat 180.000 şi nu au cuprins toate lucrările ce trebuiau executate. Astfel că fiecare ieşie în larg nu face decât să mai amortizeze din cheltuielile făcute.

Preţuri, dar şi condiţii europene

O oră de marş cu Nava Borcea costă 800 de lei, iar ora de staţionare ajunge la 200 de lei. Ora de staţionare are cel mai mic preţ posibil, spune Ilie Tincu, comandantul navei, având în vedere că maşina trebuie menţinută sub presiune. Capacitatea este de 200 de persoane. Nava este una dintre cele mai vechi din Europa.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite