Bani publici: Mii de euro aruncaţi „într-o gaură neagră” de către Consiliul Judeţean Brăila/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean (CJ) Brăila a virat mii de euro degeaba către „Euroregiunea Mării Negre" şi acum se retrage cu scandal. După doi ani de întâlniri şi protocoale încheiate fără a se perfecta măcar un contract, CJ încheie colaborarea cu "Euroregiunea Mării Negre". Birul anual plătit din bani publici: 8.000 de euro.

Şedinţă cu scandal în Consiliul Judeţean, după ce Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila a propus renunţarea la asocierea cu „Euroregiunea Mării Negre", unde plătea, anual, 8.000 de euro. „Euroregiunea Mării Negre" este o organizaţie non-profit cu sediul în Constanţa, cu care autorităţile judeţene s-au asociat pe 26 septembrie 2008. Anual, în jurul acestei date, avea loc o adunare a membrilor, numai că, în 2010, întâlnirea n-a mai avut loc „din motive organizatorice".

image

„De la înfiinţarea Asociaţiei, activitatea acesteia s-a rezumat doar la întâlniri prilejuite de desfăşurarea şedinţelor Adunării Generale şi nu a fost demarat niciun proiect pentru beneficiul direct al membrilor acesteia", spune Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ, care le-a cerut consilierilor retragerea din asociaţie.

S-a aprobat: Prima cursă pentru motociclişti pe pista de la Ianca

Numai că, surpriză: consilierul Ion Ştefan s-a opus acestei decizii argumentând că este bine să se gândească în ansamblu.

image

„Nu dă bine să ne retragem din aşa ceva, din punctul meu de vedere. Nu mai ştiu care a fost cotizaţia stabilită în 2008, dar dacă vorbim de 8.000 de euro este puţin. Are CJ bani, nu se poate plânge", a explicat acesta.

„Noi ne-am asociat crezând că vor veni bani şi pentru Brăila, legând cumva Dunărea cu Marea Neagră. Dar, nimic. Trăgând linie, am cotizat degeaba şi, acum, ne retragem", a mai spus Stancu.

Investiţie: TVA-ul creşte valoarea pasajului pietonal din faţa Primăriei Brăila

Pro şi contra

Şi cum şeful CJ a susţinut că pe timp de criză ar fi bine să fie mai chibzuiţi cu banii, Ion Ştefan a declarat că este dispus să pună jumătate din bani dacă şi preşedintele CJ va face la fel.

image

Propunerea sa a fost respinsă de Bunea Stancu, dar ideea a prins printre consilieri. Adrian Ritzinger spune că este gata să renunţe la banii primiţi în calitate de consilier, cu o condiţie. „Eu dau banii de la CJ pentru menţinerea acestei asocieri dacă şi colegii noştri fac acest lucru", a declarat Adrian Ritzinger.

Asocierea fără beneficiu este susţinută şi de Gabriel Ioan, directorul Strategii, Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale.

Scump: Grupul statuar Traian din fosta Piaţă Sf. Arhangheli Brăila va fi reabilitat cu 400.000 de lei

„Costurile au fost foarte mari şi nu se justifică. Ei sunt nevoiţi să ne ceară acordul de fiecare dată chiar şi în proiecte care nu ne privesc", spune Gabriel Ioan.

image

Potrivit directorului Gabriel Ioan, „nu puteam face altceva decât să diseminăm informaţiile. De altfel, din câte ştiu, această organizaţie nu a scris şi nu a depus niciun proiect. În altă ordine de idei s-a constatat că Brăila, în calitate de aplicant, se află în imposibilitatea de a accesa fonduri destinate cooperării transfrontaliere şi, totodată, este puţin probabilă, posibilitatea de a beneficia în mod direct de rezultatele unor proiecte implementate de Euroregiunea Mării Negre".

Bunea Stancu a dat lucrurile pe faţă: „Nu voi mai semna să dăm bani într-o gaură neagră, să ne plimbăm şi să facem mese cu caviar. Pe criza asta ar trebui să aducem bani la Brăila nu să îi dăm. Acesta a fost motivul pentru ieşirea din această asociere".

Colaborarea a fost ruptă cu 25 de voturi „pentru" şi unul „împotrivă",  respectiv al consilierului Ion Ştefan.

Din Euroregiunea Mării Negre fac parte autorităţi din România, Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite