Bani publici: Buget de criză la Brăila, în toate sectoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2011 se anunţă tot unul plin de neajunsuri financiare pentru municipiul Brăila. Bugetul local pentru anul acesta va fi cu şase la sută mai mic faţă de cel de anul trecut. Motivul reducerii acestuia este micşorarea sumelor încasate din impozitul pe venit.

Se lucrează intens la realizarea bugetului local şi, după cum a explicat primarul Aurel Simionescu, deoarece a scăzut impozitul pe venit, a scăzut şi cota pe care o primeşte municipalitatea de la nivel naţional.

„Dacă până acum primeam 47% de la nivel naţional din sumele colectate pe impozitul pe venit, acum primim doar 44,5%", a precizat acesta.

Scăderea acestor sume, împreună cu mărirea inflaţiei, a fost şi motivul care a dus la majorarea taxelor locale pentru anul în curs. Aurel Simionescu nu se aşteaptă ca instituţia pe care o conduce să primească sume foarte mari de la nivel naţional.

Salariile, prioritate

Prioritare sunt plata salariilor angajaţilor, banii pentru cofinanţarea proiectelor contractate pe fonduri europene la care municipalitatea nu poate să renunţe şi asigurarea fondurilor pentru plata ajutoarelor în zona socială.

„Nu mizăm pe sume foarte mari. Vom construi un buget care să asigure cheltuielile minimale: salarii, fondurile pentru cofinanţarea proiectelor pe care le avem în derulare, apoi banii pentru componenta socială", a declarat Simionescu.

Fără investiţii

Insuficienţa fondurilor va conduce la reduceri masive de buget pentru anumite servicii sau investiţii.

„Vom tăia de la cheltuielile materiale, investiţii de genul maşini nu vor încăpea în dotare anul acesta", a precizat Simionescu. În schimb, acesta a promis că, indiferent de dificultăţi, nu vor fi afectate salubritatea şi iluminatul public.

De asemenea, Simionescu şi-a exprimat speranţa că iarna aceasta va fi una mai uşoară şi astfel vor fi posibile nişte economii. „Sperăm ca această iarnă să fie una mai blândă ca să dăm mai puţini bani pentru deszăpezire, dar şi pentru reparaţiile de străzi necesare după topirea zăpezii, ceea ce se strică atunci când intrăm cu utilajele", a mai spus acesta.

Un an foarte greu va fi şi pentru şcoli, potrivit Legii Bugetului, banii repartizaţi pentru unităţile de învăţământ nu sunt suficienţi, iar Primăria nu poate contribui cu niciun leu.

„Nouă ni s-au alocat deja 3,75% din PIB, faţă de 7% cât spune legea, dar sunt convins că pe parcursul anului vor mai fi rectificări bugetare, altfel, riscăm să întârziem plata salariilor", ne-a spus Valeriu Partene, liderul Sindicatului Învăţământ Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite