Braila: Bani negri pentru cununie şi botez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Bani negri pentru cununie şi botez
Braila: Bani negri pentru cununie şi botez

Cât costă oficial şi neoficial cele mai importante momente din viaţa unui om

Cele mai importante momente din viaţa noastră, cununia şi botezul, sunt şi cele mai costisitoare. Dacă oficial, preoţii au stabilit taxe de câteva zeci de lei, în realitate, brăileanul trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru serviciul religios. Acest lucru ne-a fost confirmat de mai multe persoane, care au trecut prin momentul unic al cununiei religioase sau al botezului.


Majoritatea bisericilor percep taxe între 30 şi 60 de lei, pentru care îţi taie chitanţă. Reporterii noştri au aflat atât oficial, de la biserică, cât şi neoficial, de la oamenii de pe stradă, care este preţul unei cununii religioase sau al unui botez.

Una-i pe hârtie, alta-i în realitate

Astfel, la Biserica Greacă, de departe cel mai solicitat lăcaş de cult din oraş, taxele de cununie şi botez sunt de câte 50 de lei fiecare. Opţional, doritorii pot beneficia de serviciile corului pentru alţi 50 de lei. Tot 50 de lei pentru cununie se percepe şi la Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La “Sf. Nicolae”, preţurile sunt ceva mai mari. Cununia costă 60 de lei, la care, în mod opţional, se poate adăuga 40 de lei, corul. Oficial, Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, practică taxe de 55 de lei pentru cununie, respectiv 30 de lei pentru botez.

În realitate, însă, brăilenii trebuie să scoată dublu, dacă nu chiar triplu din buzunar pentru cele mai importante moment din viaţa lor. “Chiar în urmă cu două luni am avut nunta la Biserica Greacă şi am plătit, afară de taxa pentru care mi s-a tăiat chitanţă, 200 de lei”, ne-a spus Elena N., de 28 de ani.

O altă tânără, Gabriela S., de 24 de ani, care a foat cununată în urmă cu un an la la Biserica de pe strada Şcolilor ne-a declarat că naşul ei a dat 200 de lei la biserică, înafară de taxa oficială. “Nu ne deranjează dacă plătim aceşti bani pentru biserică, deoarece lăcaşul trebuie să îşi acopere cheluielile legate de întreţinere. Căldura, lumina,reparaţiile, toate acestea necesită bani. Eu i-am făcut nunta fetei vara trecută şi am lăsat bani la biserică, înafară de taxă, pentru că aşa am considerat că este bine”, ne-a declarat Maria Costin, în vârstă de 56 de ani.

Vinul şi cozonacul nu trebuie să lipsească de la o cununnie

Pe lângă taxa de cununie, tinerii însurăţei mai trebuie să aducă la biserica unde au ales să îşi unească destinele mai multe produse necesare desfăşurării slujbei. Acestea sunt: o sticlă de vin, biscuiţi de şampanie sau cozonac, bomboane. De asemenea, tinerii nu trebuie să uite de certificatul de căsătorie, verighetele şi o traversă.

Preţurile sunt stabilite de către consiliul parohial

„În urmă cu doi, trei ani la nivel de Protoierie s-a stabilit o uniformizarea a sumelor percepute pentru botez, cununie şi înmormântare, la aproximativ 30 de lei, bani pentru care se dă chitanţă. Preţurile pot varia în funcţie de nevoile parohiei, însă ele sunt stabilite de către consiliul parohial. Eu unul nu percep în plus, afară de 50 de lei, stabiliţi oficial. Uneori, oficiez aceste slujbe pentru mai puţin, de 10, 20 de lei. Parohia noastră nu percepe contribuţie anuală, însă ea trebuie să se întreţină prin aceste taxe, şi mă refer aici la lucrările pentru acoperişul bisericii, gardul împrejmuitor şi altele”, ne-a spus protul Ioan Tudose, de la parohia Radu Negru.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite