Constatare: Brăilenii şi-au izolat apartamentele degeaba/ Vezi aici afirmaţiile arhitectului şef al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reabilitarea termică făcută după ureche - doar pentru a trece mai uşor peste iarnă - aduce amenzi şi condens. Brăilenii nu respectă criteriile obligatorii pentru efectuarea unei reabilitari termice "ca la carte". În multe cazuri, lucrările s-au făcut de mântuială.

Autorităţile spun că anveloparea exterioară făcută de proprietari nu este făcută în mod organizat şi este ineficientă, brăilenii alegând calea cea mai simplă: îşi fac repede şi cât mai ieftin lucrările.

„Legal, este o procedură simplă, obţin şi rapid avizele necesare şi n-o să le ceară nimeni expertiză de structură ca atunci când se dau bani publici. Nu este însă de dorit o anvelopare aleatorie, pentru că lăsând deoparte aspectul, nu sunt puse la punct zonele de transfer între apartamente sau între blocuri. Ca urmare, apar neplăcerile cauzate de condens", ne-a declarat Marian Ion, arhitectul şef al municipiului Brăila.

Fără eficienţă energetică

Brăilenii şi unele firme angajate de aceştia să efectueze lucrările de reabilitare omit, deopotrivă, detalii importante privind modul în care se execută astfel de lucrări, omit să ceară, respectiv să acorde certificate de garanţie.

Asta cu atât mai mult cu cât lucrările făcute în regie proprie, fără acte în regulă, nu garantează obţinerea certificatului de eficienţă energetică, după cum a mai precizat arhitectul şef al municipiului.

"În nicio scară de bloc nu s-a realizat reabilitarea termică totală. S-au făcut lucrări doar pe bucăţi, aşa cum a putut fiecare. Dacă noi le spunem că nu e bine ce au făcut şi că lucrările nu sunt autorizate, ne sar în cap. Locatarii spun că nu se pot înţelege cu vecinii de pe scară şi că unii au plecat în străinătate şi au lăsat apartamentele goale. În aceste condiţii, proprietarii au ales «să le fie lor cald», fără a mai conta vecinii", ne-a declarat Fănică Rândunică, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 158.

Costurile lucrărilor coboară foarte mult atunci când lucrarea se face la mica înţelegere.

Preţuri între 1.000 şi 1.500 de euro

O lucrare de reabilitare ca la carte costă între 1.000 şi 1.500 de euro pentru un apartament de 50-60 mp, în funcţie de intervenţiile ce trebuie realizate şi de poziţionarea apartamentului, suprafaţa construită şi numărul de pereţi exteriori. Amplasarea schelei la un etaj superior aduce un plus la preţul lucrării.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite