Brăila: Avanpremieră la sărbătoarea Batalionului 72 Geniu "Matei Basarab"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii care au dat tonul aniversării au fost membrii Muzicilor Militare ale Garnizoanei Brăila care au susţinut la Casa Armatei un spectacol vocal instrumental dedicat aniversării a 145de ani de existănţă a Batalionului 72 Geniu, prima unitate de profil a Armatei României, spectacol la care au fost prezenţi numeroşi militari ai batalionului dar şi ai Brigăzii 10 Geniu, împreună cu familiile

Pe 25 februarie, una dintre cele mai cunoscute unităţi militare româneşti, unitate care în ultimii ani şi-a arătat cu prisosinţă capacitatea nu numai pe fronturile din orient ci şi în lupta împotriva stihiilor naturii, va fi în sărbătoare.

Unitatea îşi are originea în compania independentă de pontonieri din cadrul batalionului de geniu specializat, înfiinţat la data de 25 februarie 1866 prin Decretul 259 al Locotenenţei Domneşti. Formarea şi existenţa Batalionului 72 Geniu este strâns legată de infiinţarea si dezvoltarea primelor unităţi de geniu după Unirea Principatelor.

În noiembrie 1878, după războiul de Independenţă, Compania de Pontonieri este dislocata în garnizoana Brăila, unde îşi continuă activitatea ân prezent Batalionul 72 Geniu.

De reţinut faptul că această companie de pontonieri, unică la vremea ei a servit ca bază pentru formarea a numeroşi specilalişti ale căror fapte de arme sunt trecute în manualele de istorie ale primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

La ora actuală unitatea este operaţionalizată şi poate desfăşura misiuni la comanda NATO oriunde în lume.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite