Brăila: A supravieţuit lagărului de la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se numeşte Irina Berenstein şi a vorbit despre drama ei la şcoala din Surdila Găiseanca

Singurul supravieţuitor brăilean al lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, Irina (Aron) Berenstein le-a vorbit copiilor din Găiseanca despre drama trăită de evrei, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Recent decorat de către preşedintele României cu Ordinul „Virtutea Militară” în Grad de Cavaler cu însemne pentru civili, David Segal-Iancu, reprezentantul evreilor brăileni, a adus în faţa elevilor de clasa a VIII-a din Surdila Găiseanca, un oaspete de excepţie.

La întâlnirea cu copiii a venit şi Irina Berenstein, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz-Birkenau. Evenimentul, intitulat „Noaptea de Cristal sau 9/10 noiembrie 1938. De ce?” a fost moderat de prof. Ionel Lăzărică, titularul catedrei de istorie.

El s-a desfăşurat în cadrul comisiei metodice din aria curriculară „Om şi societate”. 

„O mie de chipuri ale morţii” de la Auschwitz

Profesorul Lăzărică a vorbit despre „Noaptea de Cristal” de acum 71 de ani – începutul prigoanei împotriva evreilor – şi le-a prezentat copiilor un film despre Holocaust.

Supravieţuitoarea de la Auschwitz, Irina Berenstein, le-a spus celor prezenţi că doar în ultimii ani a avut curajul să îşi amintească frânturi din „această rană care sângerează încă” - la 65 de ani de la dramă.

Le-a povestit copiilor despre prima zi la Auschwitz, despre umilinţe, frică, singurătate în suferinţe, despre gazarea copiilor şi a celor neputincioşi, despre crematorii.

Amintirile supravieţuitoarei, inclusiv cele despre „cele o mie de chipuri ale morţii” din lagărul de exterminare, au trezit emoţii în rândul copiilor.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Brăila i-a invitat pe copiii din Găiseanca să viziteze Templul Coral, de pe strada Petru Maior, pentru a cunoaşte “valorile etern umane ale poporului evreu”, nimic diferit de celelalte popoare. David Segal şi Irina Berenstein au fost, apoi, oaspeţii primarului din localitate, Gheorghe Cazacu.

“Evreilor le-au fost fabricate vinovăţii”

“Moartea celor şase milioane de evrei, în al doilea Război Mondial, din care un milion şi jumătate de copii, nu are explicaţii raţionale. Evreilor le-au fost fabricate vinovăţii închipuite, ura fiind una absurdă şi inutilă”, a spus, vizibil emoţionat,  David Segal-Iancu, preşedintele Comunităţii Evreilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite