Jurnaliştii brăileni sărbătoresc, astăzi, 170 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii locale/Galerie foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" sărbătoreşte, astăzi, 170 de ani de presă brăileană. A avut loc inaugurarea unei expoziţii publicaţii vechi şi un simpozion.

Ultima oră: daţi click aici pentru a vede imagini cu ziare şi documente brăilene unicat

În deschiderea manifestării, Ion Volcu, şeful Secţiei Colecţii Speciale din cadrul bibliotecii publice, a prezentat publicaţiile expuse. Acesta a precizat că, majoritatea exponatelor sunt inedite. Ştefania Botez, consilier în cadrul Arhivelor, a trecut în revistă cele câteva zeci de documente.

La eveniment au participat Giani Oltianu, directorul Arhivelor Naţional Brăila, Alexandra Vlăscean, de la Universitatea "Constantin Brâncoveanu", Corina Moroianu, de la Grupul Şcolar "Panait Istrati", Viorel Bratosin, de la Grupul Şcolar "Anghel Saligny" şi Mărioara Novac, de la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius".

De asemenea, au participat conf. univ. dr. Liliana Gherman, bibliotecari, jurnalişti şi elevi de liceu.

Moderatorii întâlnirii au fost bibliotecarul Ion Volcu şi arhivistul Ştefania Botez.

Pe 18 decembrie 1839 apărea primul ziar la Brăila şi anume, Mercur, jurnal comercial al portului Brăilei, scos de profesorul Ioan Penescu, în Tipografia oraşului Brăila.

Este primul jurnal comercial apărut în Principatele Române. Era scris în română, cu caractere chirilice. Din 1841 apare şi în ediţie italiană, iar din 1842 apare jumătate în română, jumătate în greacă şi conţine şi texte scrise în franceză.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite