Astăzi se merge în pelerinaj la moaştele Sf. Nicolae de la Mănăstirea Măxineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Mănăstirea Voievoidală Măxineni, în ciuda vremii urâte, s-au adunat sute de pelerini pentru a participa la sărbătorirea hramului.Încă din ajun la mânăstire au venit locuitori din zonă şi din oraşele vecine. Un echipaj al jandarmeriei a asigurat primirea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae.

În fiecare an la Mănăstirea Voievodală Măxineni, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sute de oameni din comuna Măxineni dar şi din municipiile şi oraşele vecine vin pentru a participa la slujbă şi pentru a se închina la rămăşiţele sfinte.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Scandal cu înjurături într-o biserică din Slobozia

Tot în fiecare an sunt aduse la Mănăstire moaştele unui Sfânt slăvit de Biserica Ortodoxă iar acest lucru a contribuit din plin la mărirea numărului de credincioşi care vin la sărbătoarea sfântului lăcaş de cult.

image

Bucurie dublă

„Mănăstirea a fost ctitorită în anul 1637 de însuşi Matei Basarab, voievodul Ţării Rumuneşti, cum figureză în ceaslovul nostru. Este numită Mănăstire Voievodală deoarece, fără excepţie, toţi voievozii, până la Alexandru Ioan Cuza inclusiv au făcut danii acestui lăcaş de cult", ne-a explicat stareţul Camil Gabriel Gherguş sau aşa cum i se spune pe numele său duhovnicesc, Dosoftei.

Restaurare tradiţională

Călugării care slujesc aici au o dublă bucurie în acest an. În primul rând, pentru că în anul care a fost declarat Anul Crezului Ortodox, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

image

„Sfâtul Ierarh Nicolae a participat la cele două mari sinoade al bisericii creştine de la Niceea şi Constantinopol, fiind unul dintre cei 318 clerici care au consfinţit atunci păstrarea tradiţiilor bisericii orientale", ne-a explicat stareţul Dosoftei.

De asemena, anul acesta, vizitatorii vor putea vedea cum biserica veche, cea construită în anul 1637 prinde din nou contur, fiind în curs de restaurare.

Pregătiri

Primarul comunei, Mihai Ruse, a făcut pregătiri speciale.

„Avem la faţa locului o maşină de pompieri şi o salvare gata să preia pe cei cărora li se poate face rău. Anii trecuţi, din cauza căldurii şi a soarelui am avut astfel de necazuri. Anul acesta, vremea este însă deosebit de rece pentru această perioadă aşa că nu ne aşteptăm la leşinuri de la insolaţie", ne-a spus primarul.

image

Slujba desfăşurată la hramul mănăstirii a fost oficiată anul acesta de Înalt Prea Sfinţia Sa Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pentru pelerinii sosiţi la eveniment au fost pregătite peste 1.000 de pachete cu mâncare de post şi 3.000 de litri de apă potabilă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite