Astăzi este stare de alertă pe Dunăre în dreptul municipiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluviul a depăşit cota de inundaţie şi se aşteaptă, în cursul zilei, o viitură care ar putea pune în pericol digurile. Astăzi, fluviul va atinge, pe alocuri, cota de 660 de centimetri. Se aşteaptă inundaţii pe faleza joasă a Dunării din oraş. Autorităţile au declarat stare de alertă.

Cota de 610 centimetrim, cota de inundaţie la Brăila, a fost depăşită încă de sâmbătă. Chiar dacă apa a urcat pe alocuri pe trotuarul falezei, autorităţile sunt rezervate şi spun că Dunărea nu va depăşi maximul istoric stabilit în anul 2006, de 699 de centimetri.

S-au finalizat ofertele pentru Bulevardul Dorobanţi

„Nu va mai fi o viitură ca în 2006", ne-a declarat ing. Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. Deşi prognoza este sumbră, specialiştii SGA se abţin de la declaraţii care să producă panică.

„Sperăm ca nici cota de pericol, de 660 cm, să nu fie atinsă. Chiar dacă se va întâmpla acest lucru, cetăţenii trebuie să ştie că digurile sunt într-o stare bună. S-au luat toate măsurile necesare. Între acestea, şi reducerea vitezei de rulare pe şoseaua dig Brăila-Galaţi", ne-a spus ing. Turiac.

Aseară, un șofer beat „mort” a fost prins la volanul unei maşini furate

De reţinut că atingerea cotei de pricol nu este sinonimă cu trecerea apei peste diguri.

image

„Aşa ceva nu s-a întâmplat nici în 2006. Oricum digurile au o marjă de siguranţă faţă de cota de pericol. Dar pot apare pe alocuri tasări ale malurilor sub dig, care sunt cunoscute, şi unde în caz de necesitate se poate acţiona cu saci de nisip sau mijloace specifice", ne-a asigurat ing Adrian Turiac

Brăila: Vremea rămâne caniculară

Infiltraţii pe diguri

Digul de incintă al Insulei Mari a Brăilei se prezintă, deocamdată, într-o stare bună. „Singura noastră nemulţumire este că nu s-au găsit fonduri pentru supraînălţartea sectorului de dig Vâciu din IMB", ne-a declarat ing. Ionel Dan, directorul Regionalei ANIF, Sucursala Argeş-Ialomiţa-Siret, cu sediul în Brăila.

image

„Se fac patrulări, se urmăreşte în permanenţă starea digurilor, conforme cu normele care se aplică în faza a III-a de apărare, aşa cum este acum. În funcţie de câte zile va sta apa sus, vom avea şi infiltraţii la baza digurilor prin fenomenul de capilaritate. Aşa ceva se întâmplă mai ales primăvara. Digurile vor rezista fără probleme", a adăugat Ionel Dan.

Astăzi începe Şcoala de vară „Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila”

Măsuri la Căpitănie

image

„Viteza de circulaţie pe tot parcursul de la Cernavodă la Brăila şi către Galaţi a fost redusă la maxim 16 km pe oră. Este viteza minimă la care un convoi are asigurată guvernarea. Măsura a fost impusă ca urmare a faptului că fluviul este foarte sus şi valurile create pun presiune pe taluzul digurilor", ne-a declarat ofiţerul de cart din Căpitănie, Nicu Burcuş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite