Brăila: Octoih slavon vechi de trei secole, la Arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Octoih slavon vechi de trei secole, la Arhive
Brăila: Octoih slavon vechi de trei secole, la Arhive

Cartea a aparţinut ruşilor lipoveni stabiliţi la Brăila, fiind ulterior donată de un colecţionar particular

Lipovenii, una dintre cele mai importante etnii stabilite pe aceste meleaguri - încă de la începutul secolului XIX -, au adus cu ei nu numai obiceiurile şi credinţa strămoşească, ci şi odoarele sfinte care, altminteri, ar fi căzut pradă distrugerii, din pricina persecuţiilor.

Aşa se face că, la Brăila, sunt păstrate cu sfinţenie icoane şi cărţi sfinte lipoveneşti, vechi de secole. Aproape că nu există gospodărie din Piscul Brăilei şi din Centrul Vechi care să nu aibă astfel de relicve.

Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila păstrează una din cărţile sfinte provenite de la ruşii lipoveni, un Octoih (carte bisericească cuprinzând cântări din opt glasuri). Volumul, care păstrează coperţile originale, a fost restaurat cu migală de către arhivişti.

Este scris cu caractere chirilice, în slavonă - vechea limbă de cult ortodoxă -, cu cerneală neagră şi roşie. Ca mai toate cărţile vechi, Octoihul vechi din secolul al XVIII-lea, păstrat în colecţiile Arhivelor, conţine şi însemnări aparţinând proprietarilor.

„Cartea a fost donată de către un colecţionar brăilean particular şi ştim că a aparţinut ruşilor lipoveni, dovadă însemnările din interior”, ne-a lămurit Gheorghe Iavorschi, arhivist, specialist în cadrul instituţiei menţionate.

La ora actuală, bisericile ortodoxe folosesc, printre alte cărţi de slujbă, şi Octoihul, după rânduielile din secolul VII, ale Sfântului Ioan Damaschinul. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite