Brăila: Testamentul Arhimandritului Hrisant Horezeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Testamentul Arhimandritului Hrisant Horezeanu
Brăila: Testamentul Arhimandritului Hrisant Horezeanu

Documentul, datând din anul 1850, se află la Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila

Vechi de mai bine de un secol şi jumătate, legatul (testamentul) Arhimandritului Hrisant Horezeanu, din familia Penetis, fostul egumen al Mănăstirii Hurezi, se păstrează azi în colecţiile Arhivelor Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila.

Prin acest document, egumenul a lăsat Brăilei mai multe proprietăţi, din veniturile cărora să fie înfiinţată o şcoală, mai precis un pension de fete. Instituţia a fiinţat pe strada Rubinilor, în locul în care se află astăzi Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, numindu-se Şcoala profesională de fete „Penetis-Zurmale”.

La 1 ianuarie 1850, cu doi ani înainte de moarte, Arhimandritul Hrisant Penetis, zis Horezeanu - după numele mănăstirii pe care o păstorea – a întocmit legatul aflat azi la Arhive. Prin acest document, prelatul lăsa obştei „o pereche de case şi şapte magazii în port”, din veniturile acestora urmând să se înfiinţeze un pension de fete.

La aceste venituri, s-a adăugat donaţia de 50 de galbeni a Elenei Doamna, soţia lui Cuza Vodă, plus o subvenţie de 2.000 de galbeni, votată de Cameră. Pensionul a fost înfiinţat în anul 1867, devenind ulterior şcoală profesională de fete, cu sediul pe strada Rubinilor.

Brăila a fost vestită pentru viaţa economică dar şi culturală deosebit de intensă. În 1906, spre exemplu, existau la Brăila 33 de şcoli, din care 18 şcoli primare de stat, 12 şcoli primare confesionale, un liceu, o şcoală de meserii şi o şcoală prefesională de fete – „Penetis-Zurmale”.

Arhimandritul Hrisant Penetis (Horezeanu), grec de origine, şi-a donat mare parte din avere operelor caritabile. El a fost decorat de statul român şi i-au fost recunoscute meritele, inclusiv de către brăileni. Pensionul care i-a purtat numele fiinţa şi în anul 1940.      

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite