Brăila: Valeriu Sîrbu, Arheologul care a fost profesor la Sorbona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Valeriu Sîrbu, Arheologul care a fost profesor la Sorbona
Brăila: Valeriu Sîrbu, Arheologul care a fost profesor la Sorbona

Directorul adjunct al Muzeului Brăilei a fost premiat de Academia Română şi de preşedintele României şi e cunoscut în toată Europa. De 35 de ani conduce şantiere arheologice în România şi în străinătate, a descoperit mii de obiecte şi a contribuit ca nimeni altul la îmbogăţirea zestrei culturale a Brăilei.

Profil

Născut:  25 februarie 1950, Cladova, Timiş
Studii:  Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti
Funcţia:  Cercetător ştiinţific gr. I, director adjunct al Muzeului Brăilei
Familie:  căsătorit, doi fii

Valeriu Sîrbu şi-a dedicat mai bine de 35 de ani din viaţă muncii de arheolog. A îmbogăţit cu mii de piese rare, inestimabile, colecţiile muzeelor din toată ţara, dar şi din toată Europa. Deţine o bibliotecă impresionantă, de peste 6.000 de volume, fără de care munca de cercetător n-ar fi fost posibilă.

Director adjunct al Muzeului Brăilei, Sîrbu este autor sau coautor la 15 cărţi de specialitate şi a publicat 158 de studii, din care 1/3 peste hotare. Este cercetător gr. I, cel mai mare grad de la muzeu, echivalentul profesorului universitar.

„Bănăţean la origine, m-am afirmat la Brăila”

Născut în Banat, Valeriu Sîrbu a urmat cursurile Facultăţii de Istorie la Universitatea Bucureşti, fiind repartizat, după moda comunistă, departe de casă, tocmai la Brăila, în anul 1974.

„N-a fost simplu pentru mine, ca bănăţean, să plec aşa departe, însă Brăila a fost locul în care am putut să mă afirm, să-mi exercit cel mai bine profesia”, ne-a mărturisit arheologul.

Întrebat de ce a ales cercetarea, Valeriu Sîrbu ne-a precizat că numai aşa a putut să-şi facă meseria, în mod profesional. Familia i-a fost mereu alături. Soţia, profesoară de franceză şi engleză cunoscută în toată Brăila, l-a ajutat să traducă lucrările.

Cele mai importante situri arheologice pe care le-a cercetat îndeaproape au fost cele de la Gradiştea, din judeţul Brăila, de la Pietroasa Mică, Buzău şi de la Hunedoara. „În aşezarea dacică de la Gradiştea am lucrat 19 ani. La Pietroasa Mică se află una din cele mai importante incinte sacre dacice, iar la Hunedoara, lângă castel, am făcut descoperiri care au adus date noi despre viaţa spirituală a geto-dacilor, descoperiri care au valoare europeană”.

Ce-i place

"Îmi place să citesc literatură, îmi place de asemenea muzica clasică, pe care o ascult atunci când lucrez. Mi-a plăcut dintotdeauna să colecţionez mărci filatelice, însă timpul nu-mi mai permite să mă dedic pasiunii. Îmi place sportul. Când eram în liceu, am practicat sport de performanţă, am ajuns până în Divizia B de fotbal, la juniori. Imi place totodată profesionalismul şi loialitatea semenilor".

Ce nu-i place

"Nu-mi place duplicitatea, este una din cele mai rele caracteristici ale românilor. Duplicitatea este cea mai gravă tară a semenilor noştri. Ea are însă şi o explicaţie istorică. Regimul comunist i-a făcut pe români să fie duplicitari. Altfel te comportai în familie, acasă, şi altfel atunci când te aflai în societate".

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt satisfacţiile muncii de arheolog?

"Meseria de arheolog e o meserie dificilă şi pasionantă. Două-trei luni pe an eşti obligat să pleci de acasă, să stai în frig, în soare, dar acest lucru te căleşte. Alte două luni participi la diverse întâlniri. Niciodată nu te plictiseşti. Eşti pus în faţa noului, nu ştii ce te aşteaptă, iar asta-ţi ţine mintea trează, te fortifică".

Ce realizări aveţi, ca doctor în ştiinţe istorice şi arheolog?

"În primul rând, Premiul Academiei Române, care se acordă o singură dată-n viaţă. În 2004, am predat cursuri la Sorbona şi în acelaşi an am primit Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României. Pentru mine, ceea ce-am făcut la Sorbona mi se pare o realizare remarcabilă, suprema recunoaştere a muncii de arheolog, pentru că e vorba de o universitate reprezentativă pentru ştiinţele umaniste. Pe de altă parte, sunt preşedintele Comisiei XXX a Uniunii Internaţionale de Studii Preistorice şi Protoistorice (UISPP), cea mai prestigioasă organizaţie profesională de profil".

 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite