Angajații de la Spitalul Județean își vor primi sporurile diminuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila dă vina pe liderii Sindicatului Sanitas pentru disponibilizările din unitate. Salariații au obținut suspendarea comitetului director al Sindicatului Sanitas și urmează să fie aleși noi lideri.

Evenimentele se desfăşoară în tăvălug la spitalul brăilean. La ora 7.00 au ieşit primii asistenţi în stradă. Erau déjà, la 7.30, 50 de protestatari.

Jandarmii şi agenţii DIOP au înconjurat zona, ba chiar agenţii au postat două maşini în faţa birourilor direcţiei unităţii.

La ora 8.00 erau déjà în curtea spitalului 100 de protestatari, iar la 8.26 au început să coboare medicii din secţii, în semn de solidaritate cu asistenţii şi infirmierii din curte.

La 8.45, fostul director, dr. Ştefan Mihăilescu, era aplaudat frenetic de către oamenii strânşi în curte, aproape 200. La ora 9.16, 10 reprezentanţi ai protestatarilor au intrat la discuţii cu directorul spitalului, Rodica Sin.

Medicii, solidari cu protestatarii de la spital

Preşedintele CJ nu răspunde la telefon, deşi este singurul care ar putea să-i lămurească pe manifestanţi.

Directoarea spitalului, constănţeanca adusă în urmă cu o lună de către CJ la conducerea unităţii, Rodica Sin, dă vina pe sindicate pentru disponibilizările anunţate.

Disponibilizarea a 150 de oameni, anunţată de la 1 octombrie, reducerea sporurilor cu 30 la sută, chiar de astăzi, plus tăierile salariale operate de către Guvernul Boc au umplut paharul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Brăila.

Reamintim că odată cu preluarea spitalului de către Consiliul Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu (preşedinte CJ) a anunţat că va da afară 400 de oameni.
Sindicatul Sanitas a depus plângere în instanţă, iar după negocieri cu CJ, s-a ajuns la un număr de aproximativ 150 de oameni care să plece acasă.

Stancu anunţa, atunci, că va aduce medici chinezi şi că va tăia banii asistenţilor. Acum, pus în faţa unui protest spontan, Stancu nu mai răspunde la telefon. Este de negăsit.

Hârtii ciudate

Marţi, prin spital au circulat nişte documente ciudate, spun asistenţii, acte pe care ar fi trebuit să le semneze şi să se angajeze astfel că vor pleca fără comentarii din unitate. De aceea, şi-au pierdut încrederea în proprii sindicalişti.

„I-au jucat pe degete cum au vrut ei. Nu s-a stabilit nimic în urma negocierilor de atâtea zile. Este inacceptabil ce se întâmplă aici. Lucrăm într-o teroare permanentă, ameninţaţi zilnic cu disponibilizarea și fără șomaj dacă nu semnăm ce vor ei", ne-a declarat Mirela Popa, asistentă, soția brancardierului reținut marți de Poliție pentru câteva zeci de minute.

Deși oamenii legii au cedat presiunii mulțimii și l-au eliberat pe bărbat, femeia se teme că în câteva zile Poliția va lua măsuri împotriva soțului său.

„Am fost mințiți că unul va râmâne angajat în spital dacă celălalt își va da demisia. Ieri am aflat că și eu și soțul meu vom fi dați afară", ne-a mai spus Mirela Popa. Situația este aceeași în cazul mai multor familii, soț și soție, de la Județean.

Patru la Urgenţă cu răni

Dr. Ștefan Florin, de la Ambulanţă, ne-a spus că asistentele spre care s-a pulverizat gaz lacrimogen au primit îngrijiri.

„Aseară numai eu am adus la UPU patru angajaţi de la Județean, dintre care o asistentă, care acuzau usturimi la față și greață din cauza gazelor lacrimogene inhalate marţi", ne-a declarat medicul Florin Ștefan.

Astăzi, şi ITM şi-a trimis un reprezentant la faţa locului.

„Vom verifica toate contractele de muncă, toate documentele de plăți, astfel încât să stabuilim care este situația reală la acest moment la Spitalul Județean de Urgență", a asigurat inspectorul Șef al ITM Brăila, Victor Voiculeț.

Prefectul Dumitru Popa, dar şi şefii Poliţiei şi ai Jandarmeriei au venit la spital de dimineaţă.

La ora 9.16, protestatarii au intrat la discuţii cu Rodica Sin. Aceasta a spus, încă de la început, "cele patru sindicate nu au vrut să fie daţi afară ultimii veniţi sau să se ţină cont de criteria profesionale".

„Astăzi este așteptat Corpul de Control al Primului Ministru și urmează să vedem ce se va întâmpla după", a anunțat şi prefectul județului Dumitru Popa.

Reamntim că, marţi, în învălmăşeala creată, un agent de pază a dat cu gaz lacrimogen şi au fost sparte mai multe geamuri de la clădirea administrativă a spitalului.

NEGOCIERI

Ei au ridicat problema dotării spitalului cu materialele necesare desfășurării actului medical, cu atât mai mult cu cât oamenii sunt disponibilizați în masă.

Potrivit acestora, s-a ajuns ca o asistență să supravegheze 20 de pacienți la acest moment. Asistenții reclamă că situația de la Maternitatea Giulești se poate întâmpla oricând și la Spitalul Județean Brăila.

Li s-a promis că acolo unde sunt sporuri de 50-100% se va plăti procentul minim până la redresare economică.De asemenea,

De asemenea, sâmbetele și diminicile nu vor mai fi plătite o perioadă, ceea ce contravine CCM și se va acorda o zi liberă. Nu se vor mai plăti indemnizații de conducere.Oamenii așteptă acum dacă ceeea ce a anunțat Rodica Sin este adevărat.

Redistribuirea pe secții va rămâne în atenția conducerii spitalului și se vor evita alte disponibilizări.

Oamenii spun că reprezentanții Sindicatului Sanitas nu i-a reprezentat așa cum ar fi trebuit și ca urmare au decis suspendarea comitetului director și alegerea unuia nou care să continue negocierile cu conducerea Spitalului.

CITEŞTE ŞI:

Spitalele din judeţul Caraş-Severin au scăpat în sfârşit de datorii

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite