Brăila: Anchetat de Securitate pentru cartea lui Panait Istrati

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul comunitar povesteşte cu patimă despre scriitorul care a copilărit la Baldovineşti, foto Ciprian Dragomir
Poliţistul comunitar povesteşte cu patimă despre scriitorul care a copilărit la Baldovineşti, foto Ciprian Dragomir

Pentru „Spovedania unui învins", interzisă de comunişti, poliţistul Fănel Răileanu a fost pus să „dea cu subsemnatul". Bărbatul a făcut cunoştinţă cu agenţii Securităţii pentru că deţinea „materiale interzise". A fost anchetat pentru o carte, dar şi pentru „legături cu străinătatea".

Încă de la vârsta de 17 ani, Fănel Răileanu, născut la Baldovineşti - satul natal al scriitorului Panait Istrati - a pornit pe urmele geniului din Bărăgan. S-a luptat din răsputeri şi a reuşit să vadă o casă memorială la Baldovineşti, dar meritele au revenit nomenclaturiştilor.

„Astea zburau peste graniţă dacă nu eram vigilenţi"

Acum în vârstă de 44 de ani, Fănel Răileanu a riscat totul pentru memoria scriitorului Panait Istrati.

„Din pricina cărţii <Spovedania unui învins>, tipărită în 1929, Istrati fusese interzis la şcoală. În 1986, am găsit-o la o rudă de-a scriitorului, o bătrână de pe Calea Galaţi", povesteşte Răileanu. Din acel moment, destinul lui avea să se schimbe pentru totdeauna.

Auzise de la bătrânii din Baldovineşti despre scriitor şi l-a cunoscut pe „nea Angheluţă", nepot de văr al lui Istrati. S-a decis să lupte pentru o casă memorială „Panait Istrati" la Baldovineşti. A avut curajul să-l abordeze pe primul secretar al judeţului, Anton Lungu, şi a ajuns la Bucureşti, la soţia scriitorului, Margareta Istrati.

„Terminasem Liceul Progresul, unde l-am avut profesor pe Vasile Ioan Zbarcea. Dânsul mi-a cerut cartea interzisă, ca s-o studieze. Prin 1988, la o lansare de carte, Fănuş Neagu a aflat că deţin <Spovedania...>. Mi-a spus să o păstrez, că e o valoare şi să aştern pe hârtie ceea ce ştiu despre Istrati", ne-a spus Fănel Răileanu.

Din păcate, la scurt timp, Răileanu a fost chemat la Securitate, unde se aflau colonelul Coteţ şi maiorul de miliţie Paulopol. „Uite, mă, astea toate zburau peste graniţă, dacă nu eram noi vigilenţi", i-a spus Paulopol, arătând un teanc de cărţi din încăpere, confiscate abuziv.

„I-au aruncat cărţile pe jos"

Tot atunci, a fost chemat la Securitate profesorul Zbarcea, căruia i s-a făcut percheziţie, pentru a-i fi confiscată „Spovedania unui învins".

„Domnul profesor avea doi pereţi plini cu cărţi şi securiştii i le-au aruncat pe jos, ca s-o găsească pe cea interzisă". Ulterior, „Spovedania unui învins" avea să ajungă la muzeu.

Fănel Răileanu a mai fost „luat pe sus" şi dus de câteva ori la Securitate, pentru că ar fi avut legături cu francezii - pasionaţi de Istrati - şi pentru că l-a cunoscut personal pe Aristide Buhoiu, care a părăsit România împreună cu familia.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite