Ancheta în cazul bărbatului ucis de explozia unui proiectil s-a încheiat/Incidentul l-a determinat pe un vecin să predea un obuz păstrat în gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică dimineaţa, la ora 09.00, Ionel Mangiurea de 34 de ani din localitatea Roşiori şi-a găsit sfârşitul în explozia unui proiectil. Luni, rudele celui decedat au venit la Morga din Brăila ca să ridice cadavrul tânărului care şi-a riscat viaţa pentru a improviza o unealtă dintr-un proiectil în perfectă stare de funcţionare.

„Dintotdeauna am avut proiectilul în curte. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că mă foloseam de o bombă. După ce s-a întâmplat ieri, un vecin care avea un proiectil asemănător, s-a dus la postul de Poliţie şi a solicitat să-i fie luat din curte", ne-a spus Vasile Mangiurea de 41 de ani, fratele celui decedat.

Cum a fost posibilă explozia?

Proiectilul de calibrul 76 mm a fost folosit de armata sovietică în zona Roşiori-Cioara Doiceşti, unde în august 1944 s-au dat puternice lupte pentru ocuparea aerodromului de rezervă Bărăganu, iar foarte multe ogive au ajuns în pământ fără a face explozie.

„Încărcătura de luptă a unui proiectil poate fi declanşată numai de iniţierea capsei pirotehnice. Aceasta face explozie numai în anumite condiţii, mecanice sau termice. Prost reglat, proiectilul nu explodează.Acest lucru explică de ce oamenii din zonă găsesc regulat astfel de obuze", ne-a declarat mr. Ştefan Stoian de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au terminat ancheta şi spun că singurul vinovat de producerea tragediei este Ionel Mangiurea, care nu a predat obuzul. Explozia s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ogivei atunci când bărbatul a vrut să-i sudeze la loc ţeava care transformase periculosul proiectil într-un aparent inofensiv bătător.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite